2008 Πρακτικό κυνήγι

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2008

Χρονιές: 2011 2010 20092008200720062005 2004200320022001

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ Α.Κ.Ι., C.A.C.T. (Ωραιόκαστρο )

27 & 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκίνησε η κυνηγετική χρονιά πρακτικού κυνηγιού σε πεδινή πέρδικα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους καλή κυνηγετική χρονιά, καλούς κυνηγετικούς αγώνες και καλό χειμώνα.

Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω την μεγάλη απογοήτευσή μου για τους φίλους κυνηγούς που ξέρω και είμαι σίγουρος ότι έχουν αξιόλογα σκυλιά και αδιαφορούν, υπήρχε μια μερίδα κόσμου εδώ και αρκετά χρόνια που έλεγε γιατί ο όμιλος δίνει περισσότερη βάση στην έρευνα κυνηγιού και λιγότερη στο πρακτικό κυνήγι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι αγώνες όντως πραγματοποιούνται. Κόσμο δεν βλέπω να συγκεντρώνεται και αναρωτιέμαι τι φταίει, τι δεν πάει καλά.

Όσον αφορά τον αγώνα του Σαββάτου στις 27 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν ικανοποιητικός, 14 σκυλιά πήραν μέρος στον συγκεκριμένο αγώνα. Ο πολύ μεγάλος αριθμός θηραμάτων και η όχι καλή συμπεριφορά αυτών, (από την πολύ ενόχληση σηκωνόντουσαν πολύ μακριά) είχε σαν αποτέλεσμα πολλά νεαρά σκυλιά με πλούσιο ταλέντο αλλά και εμπειρία να μην μπορέσουν να βαθμολογηθούν.

Μετά την αξιολόγηση του πάντα πρόθυμου για προσφορά και βοήθεια κριτή κύριου Νιανιού Γαβριήλ, και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό, τέσσερα σκυλιά κατάφεραν να μπουν στην βαθμολογία. Ο LAKOPETRA BIGO με ιδιοκτήτη τους αδελφούς Λιάπη και κυναγωγό τον κύριο Λιάπη Ιωάννη ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Κάνοντας μια σπουδαία διαδρομή εξασφάλισε ένα δύσκολο πόντο γιατί πριν φτάσει ο κυναγωγός κοντά, έφυγαν τα πουλιά από αριστερά του και με κάποιες λεπτομέρειες τον κράτησαν στο 1ο Εξαίρετος με ένα τέλειο απόρτ. Στην συνέχεια ο AGA του κυρίου Καρανικόλα Λάσκαρη με κυναγωγό τον κύριο Αγγελαράκη Λάκη, ένας πάρα πολύ καλός και έμπειρος σκύλος με πάρα πολύ καλή και μεθοδιτική έρευνα, πολύ καλή αίσθηση θηράματος, πολύ καλή επαφή με τον κυναγωγό του, είχε μια εκφραστική φέρμα στον τύπο της φυλής, αλλά η όχι καλή επαναφορά στο θήραμα (απόρτ) βαθμολογήθηκε με 2ος Εξαίρετος. Άλλος ένα εξαίρετος σκύλος ο ATILA ROSI των κυρίων Φωτζιτζή Κωνσταντίνο και Γαζάκη Αναστάσιο και κυναγωγό τον κύριο Zile Dordevic, έκανε μια πολύ καλή και μεθοδική έρευνα ψάχνοντας έξυπνα και μυαλωμένα, καθοδηγούμενος σωστά από τον κυναγωγό του εξασφάλισε έναν δύσκολο πόντο, αλλά το μέτριο απόρτ τον κατάταξε 3ο Εξαίρετο. Στην συνέχεια για τον BRAWN DEL POLIRONE με ιδιοκτήτη τους αδελφούς Λιάπη και κυναγωγό τον κύριο Λιάπη Ιωάννη, ό,τι και να πούμε για αυτόν τον μεγάλο αγωνομάχο είναι λίγο. Εύχομαι να είναι καλά και φέτος να μας εκπροσωπήσει στο Ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη. Μέσα σε ένα πολύ μικρό σε έκταση χωράφι, θα το ονομάσω ας μου επιτραπεί η έκφραση κοτέτσι, υπήρχαν πέντε κοπάδια πέρδικες. Φερμάρισε τα τρία κοπάδια με αποτέλεσμα η μια φέρμα να είναι φέρμα έκπληξη. Κάποιες άλλες λεπτομέρειες του στο πρακτικό κυνήγι κατά την δική μου άποψη πρέπει να λειτουργούν υπέρ του σκύλου. Έκανε ένα τέλειο απόρτ και στο τέλος πήρε το 4ο Εξαίρετος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κριτή κύριο Νιανιό Γαβριήλ θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σκυλίτσα 14 μηνών την ονομαζόμενη LAKOPETRA MINA η οποία δεν κατάφερε να μπει στην βαθμολογία από καθαρή απειρία και μόνο, κατάφερε όμως με το πάθος της και την έρευνά της να μας εντυπωσιάσει όλους. Ο SHANE με ιδιοκτήτη τους αδελφούς Λιάπη και κυναγωγό τον κύριο Λιάπη Ιωάννη είχε μια εξαίρετη παρουσία, κινήθηκε στο ανώτατο επίπεδο του συγκεκριμένου αγώνα, δεν είχε όμως την τύχη με το μέρος του όπως και τα υπόλοιπα σκυλιά που δεν βαθμολογηθήκανε όπως ο EKIM PILLEA η ELKA PILLEA, η BERYL DU PIED DU MONK του κυρίου Σινάνη Παναγιώτη γνωστά σε όλους μας από τους αγώνες. Δυστυχώς δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Το ίδιο ισχύει και για τον P-AS του κυρίου Zile Dordevic, τον ΜΠΛΑΝΤΙΣ του κυρίου Σαλπιγγίδη Γεώργιο και τον KEVIN του κυρίου Κολιαβιά Παναγιώτη.
Ευχαριστούμε πολύ την χορηγό εταιρεία PURINA PETLINE η οποία είναι πάντα κάθε χρόνο στο πλευρό του ομίλου.

Γράφει ο κύριος Λιάπης Ιωάννης

Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα του αγώνα:

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008
1ος ΕξαίρετοςLAKOPETRA BIGO, BEK 58881, Microchip 959000000000106, Ιδιοκτήτης Αφοι Λιάπη, Κυναγωγος Λιάπης Ιωάννης.
2ος Εξαίρετος AGA, BEK 69306, Ιδιοκτήτης Καρανικόλας Λάσκαρης, Κυναγωγος Αγγελαράκης Λάκης.
3ος ΕξαίρετοςATILA ROSI, BEK 75204, Microchip 688006000031924, Ιδιοκτήτης Φωτζιτζής Κωνσταντίνος & Γαζάκης Αναστάσιος, Κυναγωγός Zile Dordevic.
4ος ΕξαίρετοςBRAWN DEL POLIRONE, BEK 50343, Microchip 380092100531881, Ιδιοκτήτης Αφοι Λιάπη, Κυναγωγός Λιάπης Ιωάννης.

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

1ος Εξαίρετος C.A.C.AGA, BEK 69306, Ιδιοκτήτης Καρανικόλας Λάσκαρης, Κυναγωγος Αγγελαράκης Λάκης.
2ος ΕξαίρετοςANA, BEK 63246, Microchip 968000001819718, Ιδιοκτήτης Κολιαβιάς Παναγιώτης, Κυναγωγος Nesic Miroslav.
3ος ΕξαίρετοςFIBI, JR 716013, Ιδιοκτήτης Zile Dordevic, Κυναγωγός Zile Dordevic.
4ος ΕξαίρετοςASTOR, BEK 55326, Microchip 958000000414179, ιδιοκτήτης Αφοι Λιάπη, Κυναγωγος Λιάπης Ιωάννης.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Ένας αγώνας πρακτικού κυνηγίου σε άγριο θήραμα και ιδίως σε μπεκάτσα, έχει συνήθως, το μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας από πλευράς οργάνωσης. Η ημερομηνία και ο τόπος έχουν προγραμματιστεί ένα χρόνο πριν, με αποτέλεσμα η τύχη να είναι αυτή που θα αποφασίσει αν έχει πουλιά, αν είναι καλός ο καιρός και αν το συγκεκριμένο μέρος ενδείκνυται για την συγκεκριμένη μέρα.

Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε το πρωινό της 30-11-08 στο προκαθορισμένο ραντεβού του ομίλου Κούρτσχααρ στο Χολομώντα: κυναγωγοί, σκύλοι, οι υπεύθυνοι του ομίλου και ο γράφων ως κριτής, για να αναζητήσουμε αυτό το απρόβλεπτο αλλά τόσο ενδιαφέρον θήραμα. Ζέστη αρκετή λόγο νοτιά και σχετική ξηρασία, είναι ότι χειρότερο στην αναζήτηση αυτού του θηράματος, τα λίγα πουλιά και ανήσυχα, δεν μας βοήθησαν για να μπορέσουμε να βάλουμε κάποιο σκύλο στη βαθμολογία.

Άσχετα λοιπόν με το ότι κανένας σκύλος δεν μπήκε στη βαθμολογία, εγώ διέκρινα αυτά τα σκυλιά που ήξεραν τι αναζητούν και που με τον τρόπο που έψαχναν έδειχναν ότι κυνηγούν αυτό το θήραμα. Σε έναν αγώνα πρακτικού κυνηγίου Κούρστχααρ, θέλω να δω σκύλους που εργάζονται σύμφωνα με το εργασιακό πρότυπο της φυλής, να έχουν πάθος, αποτελεσματικότητα και να έχουν δεχτεί μια ουσιαστική εκπαίδευση. Το επίπεδο των Κούρτσχααρ που είδα ήταν αρκετά καλό και γενικά έδειξαν, ότι άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο κυνηγάνε μπεκάτσα.

Επειδή λοιπόν ο σκοπός των αγώνων πρακτικού κυνηγίου, είναι η επιβράβευση των καλύτερων κυνηγητικών σκύλων που όλοι θέλουμε, πρέπει να τους υποστηρίζουμε και να τους αναζητούμε συνεχώς. Είναι απαραίτητοι για την κάθε εκτροφή και οι όμιλοι φυλών πρέπει να διοργανώνουν περισσότερους και ποιοτικότερους θα έλεγα τέτοιους αγώνες, με την απαραίτητη πάντα ουσιαστική προετοιμασία, προβολή και ενημέρωση. Η κυνοφιλία χρειάζεται τέτοιες εκδηλώσεις και η περιοχή μας ευτυχώς, ενδείκνυται γι’αυτό

Ευχαριστώ τον όμιλο που με κάλεσε να κρίνω και με βοήθησε έτσι να αποχτήσω περισσότερη εμπειρία, κάτι που χρειαζόμαστε όλοι οι νέοι κριτές. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δ.Σ. για τη δουλειά που κάνουν και πιστεύω ότι με περισσότερη βοήθεια και ουσιαστικότερο ενδιαφέρον από όλους, οι αγώνες αυτοί θα είναι στο μέλλον, περισσότεροι και καλύτεροι. Ευχαριστώ επίσης τους κυναγωγούς που μου έδειξαν τα σκυλιά τους και εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2009 με καλά Κούρτσχααρ.

Παρακάτω αναφέρω τα σκυλιά με τη σειρά που παρουσιάστηκαν και την αξιολόγηση τους :

1. PYRROS OF VERGINA GOLD SUN, BEK-61006, ΙΔΙΟΚΤ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΚΥΝΑΓ. ΙΔΙΟΣ
Κίνηση αργή και χαλαρή αλλά αποδεκτή, κράτημα κεφαλιού χαμηλά, δράση διακοπτόμενη, έρευνα ακανόνιστη αρκετά κοντινή, καλή διάρκεια και συνεργασία με τον κυναγωγό του. Σκύλος πολύ σχολαστικός στις μυρωδιές, με όχι καλή φυσική κατάσταση και ανέτοιμος κυνηγετικά. ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ

2. LAKOPETRA JESIKA, ΒΕΚ-60459, ΙΔΙΟΚΤ. ΜΑΡΑΣ ΑΛ., ΚΥΝΑΓ. ΙΔΙΟΣ
Εξαίρετη κίνηση, εξαίρετο κράτημα κεφαλιού, συνεχής δράση, έρευνα μεθοδική συνεχώς στον αέρα και αρκετά ανοιχτή, καλή διάρκεια και άριστη συνεργασία με τον κυναγωγό της. Σκύλα που έδειξε ότι ξέρει πολύ καλά να κυνηγάει, έχει πολύ καλή ποιότητα στην κίνηση της, και σε άριστη φυσική κατάσταση. Δεν μπόρεσε να βρει θήραμα ούτε στην επανάκλιση. ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ

3. ARTA AIR, BEK-49870, ΙΔΙΟΚΤ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΚΥΝΑΓ. ΙΔΙΟΣ
Πολύ καλή κίνηση ελαφρώς αργή, εξαίρετο κράτημα κεφαλιού, δράση συνεχής, έρευνα αρκετά κοντινή πάντα στον αέρα αλλά με αρκετά σταματήματα, διάρκεια αρκετά καλή με άριστη συνεργασία με τον κυναγωγό της. Σκύλα που έψαχνε θήραμα, Ξεσήκωσε μία μπεκάτσα στην επανάκλιση και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ.

4. EKIM PILLEA, BEK-43932, ΙΔΙΟΚΤ. ΣΙΝΑΝΗΣ ΧΡ., ΚΥΝΑΓ. ΣΙΝΑΝΗΣ ΠΑΝ.
Πολύ καλή κίνηση ελαφρώς αργή, εξαίρετο κράτημα κεφαλιού, δράση συνεχής, έρευνα αρκετά ανοιχτή πάντα στον αέρα, διάρκεια αρκετά καλή με άριστη συνεργασία με τον κυναγωγό του. Σκύλος με ποιότητα στη κίνηση. ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ

5. ARGO SIMITARSKA FORTUNA, BEK-75645, ΙΔΙΟΚΤ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΚΥΝΑΓ. ΙΔΙΟΣ
Εύκολη κίνηση αλλά πολύ κοντινή, οριακά αποδεκτή, κράτημα κεφαλιού πολύ καλό, δράση διακοπτόμενη, έρευνα ακανόνιστη όχι πάντα στον αέρα, καλή διάρκεια και επαφή με τον κυναγωγό του. Σκύλος που έδειξε ότι κυνηγάει. ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ.

Κωνσταντίνος Βλάχος Κριτής εργασίας Κ.Ο.Ε. Ηπειρωτικών Δεικτών

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό