2006 Πρακτικό κυνήγι

Χρονιές: 2011 2010 20092008200720062005 2004200320022001

09-10 Σεπτεμβρίου 2006
Με αγώνα στην πεδινή πέρδικα όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε στις 09-10 Σεπτεμβρίου το φθινοπωρινό πρόγραμμα του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος με πάρα πολλές συμμετοχές και τις δυο μέρες και κριτή τον κ. Τσαπουρνιά Γεώργιο. Τα κούρτσχααρ ήρθαν αντιμέτωπα με ένα θήραμα του οποίου η πληθυσμιακή του κατάσταση είναι πάρα πολύ αυξημένη στο συγκεκριμένο μέρος αλλά δυστυχώς η συμπεριφορά του ήταν απρόβλεπτη και δεν έδωσε περιθώριο στα σκυλιά να αναπτύξουν τα προσόντα τους στο τερρέν. Τα πουλιά έχουν δεχθεί τέτοια πίεση, που δεν κάθονται στην φέρμα και με το πρώτο σφύριγμα έφευγαν από το χωράφι.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι και η βοσκή που απογυμνώνει τα σταροχώραφα και δεν επιτρέπει στα πουλιά να βρουν κάλυψη εύκολα, αναγκάζοντάς τα σε φυγή. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο καιρός με την ξηρασία και τον υπερβολικό αέρα. Ο όμιλος δίνει το επόμενο ραντεβού του στην Ορεινή Σερρών και περιμένει τους φίλους της φυλής για το ΑΚΙ CACT σε φασιανό και πέρδικα το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου.

Ο όμιλος Κούρτσχααρ ευχαριστεί θερμά τον κ. Τσαπουρνιά Γεώργιο για την πολύτιμη βοήθειά του στον αγώνα, καθώς επίσης και την χορηγό εταιρία PURINA PETLINE A.E.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ:

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου
Κανένα σκυλί δεν μπήκε στην βαθμολογία
Κριτής: Τσαπουρνιάς Γεώργιος

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
1ος Εξαίρετος – ELKA PILLEA. Ιδιοκτήτης Σινάνης Παναγιώτης, κυναγωγός Σινάνης Παναγιώτης
Κριτής: Τσαπουρνιάς Γεώργιος

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Για τον ΟΚΕ
Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος Κοσμήτωρ


21-22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006
Μία ακόμη χρονιά ζωής του Oμίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος πέρασε και οι αγώνες προχωρούν με επιτυχία. Ο στόχος του Ομίλου που είναι η περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της φυλής στην Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς στις προτεραιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο συνεχώς καταβάλλει προσπάθειες για υλοποίηση του σκοπού. Στην προσπάθεια του Ομίλου πολύ σημαντική ήταν και η οικονομική στήριξη των εκδηλώσεων, από την εταιρία PURINA PETLINE A.E, επίσημο χορηγό του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος.
Οδεύοντας προς το τέλος της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν αγώνες πρακτικού κυνηγιού Α.Κ.Ι., C.A.C.T. στις 21 & 22 Οκτωβρίου, στην περιοχή Ορεινή Σερρών. Μια καταπληκτική περιοχή με χαμηλή βλάστηση από κέδρα. Τα κέδρα αυτά βοήθησαν πολύ ώστε το θήραμα να νιώθει μέσα σε αυτά ασφάλεια και να παραμένει εκεί μέχρι που να εντοπιστεί από τα σκυλιά. Οι αγώνες κράτησαν δύο μέρες και κριτής των αγώνων ήταν ο κ. Γεώργιος Γεωργίου από την Κύπρο.
Οι συμμετοχές ήταν αρκετές, με συμμετοχές κυνηγών που ήρθαν και παρουσίασαν σκυλιά για πρώτη φορά. Οι αγώνες ήταν πρακτικού κυνηγίου με θήραμα εκτροφής πέρδικα τσούκαρ και φασιανό. Η πρακτική της χρήσης θηράματος εκτροφής είναι κάτι που ακολουθείται σε πολλές χώρες του κόσμου και δίνει την ευκαιρία σε πολλά σκυλιά να έχουν επαφή με πουλιά. Γενικά το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα σκυλιά και τις δύο μέρες ήταν ο αέρας του Σαββάτου που συνεχώς άλλαζε κατεύθυνση και της Κυριακής που επικρατούσε σχεδόν άπνοια.
Η συμπεριφορά των θηραμάτων ήταν πολύ καλή, κυρίως οι πέρδικες που με το παραμικρό έφευγαν 300 μέτρα μακριά.

Στον πρώτο αγώνα που έγινε το Σαββάτο 21 Οκτωβρίου μπήκαν στην βαθμολογία έξι σκυλιά όλα με βαθμολογία εξαίρετος.
1ος Εξαίρετος C.A.C. – ARIEL Ιδιοκτήτης Λιάπη Ιωάννη – Τσαλαπατας Νίκος
2ος Εξαίρετος – AKA PILLEA Ιδιοκτήτης Σινάνη Στέλλα
3ος Εξαίρετος – DIK DI SAN MAMILIANO Ιδιοκτήτης Αφοι Λιάπη
Εξαίρετος – ASPEN Ιδιοκτήτης Γεώργιου Σπύρου
Εξαίρετος – ALMA Ιδιοκτήτης Γεώργιος Σπύρου
Εξαίρετος – LAIZA EYOSMOS Ιδιοκτήτης Καλαιτζίδης Κ.
Κριτής: Γεωργίου Γεώργιος

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου μπήκαν στην βαθμολογία με εξαίρετος άλλα 4 σκυλιά:
1ος Εξαίρετος C.A.C. – ALMA Ιδιοκτήτης Γεώργιος Σπύρου
2ος Εξαίρετος R.C.A.C. – DIK DI SAN MAMILIANO Ιδιοκτήτης Αφοι Λιάπη
3ος Εξαίρετος – EKIM PILLEA Ιδιοκτήτης Παναγιώτης Σινανης
Εξαίρετος – ARIEL Ιδιοκτήτης Λιάπη Ιωάννη – Τσαλαπατας Νίκος
Κριτής: Γεωργίου Γεώργιος

Το επίπεδο των σκυλιών που παρουσιάσθηκαν ήταν εξαιρετικό και όπως ελέχθη και από τον Κύπριο κριτή κύριο Γ. Γεωργίου φάνηκε η ποιότητα και η αξιόλογη δουλεία που κάνουν οι κυναγωγοί με τα σκυλιά τους για να έχουν μια αξιόλογη παρουσίαση. Το σημερινό επίπεδο σε γενετικό υλικό των σκυλιών Κούρτσχααρ στην Ελλάδα πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του κριτή, είναι από τα καλύτερα τις Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά σε σκυλιά έγινε από τον κριτή για δύο σκυλιά την ΑΚΑ PILLEA της κ. Σινάνη Στέλλα και η ALMA του κ. Σπύρου Γεωργίου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Για τον ΟΚΕ
Γεωργίου Γεώργιος


4 και 5 Νοεμβρίου
Στις 4 και 5 Νοεμβρίου διεξήχθη ένας σημαντικός αγώνας για τον όμιλο μας και τα μέλη του. Ο αγώνας στο όρος Σχιστό στο Αιγάλεω. Για όσους δεν γνωρίζουν το όρος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση εκπαιδευτήριο του νομού Αττικής, πολύ θήραμα (πέρδικα, λαγό) κάτι που φαντάζει έναν εύκολο αγώνα ώστε να αξιολογηθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους με μυτερές πέτρες σε συνδυασμό με το κοντό πουρνάρι που επικρατεί σε όλη την έκταση του βουνού, συν την μεγάλη πίεση από τους συνάδελφους κυνηγούς που εκπαιδεύουν καθ’ όλη την διάρκεια που επιτρέπεται η εκπαίδευση καθιστούν αυτόν τον αγώνα δύσκολο και για τους σκύλους και για τους κυναγωγούς.

Για να μπλοκαριστούν αυτά τα χιλιοσηκωμένα πουλιά χρειάζεται ο σκύλος να έχει ιδιαίτερα χαρίσματα για να αντεπεξέλθει και όπως ξέρουμε όλοι οι κυνηγοί τέτοια σκυλιά είναι λίγα. Για αυτό ο συγκεκριμένος αγώνας από όλους τους Ομίλους θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους του προγράμματος. Εκτός όλων των άλλων αντίξοων συνθηκών είχαμε και τις καιρικές συνθήκες που δεν μας ευνόησαν, λόγο των ισχυρών βόριων παγωμένων ανέμων και την πτώσης της θερμοκρασίας. Παρόλα αυτά, κάποιοι αφοσιωμένοι στην φυλή αψήφησαν όλες αυτές τις δυσκολίες και νωρίς το πρωί του Σαββάτου ήταν εκεί με τα σκυλιά τους. Αποφασίσαμε όλα τα διαγωνιζόμενα σκυλιά να τρέξουν σε ένα τερέν για την εύκολη και γρήγορη διεξαγωγή των αγώνων. Το Σάββατο τα κατάφεραν 2 σκυλιά και μπήκαν στην βαθμολογία ενώ την Κυριακή δυστυχώς δεν είχαμε κανέναν σκύλο στην βαθμολογία. Στο διήμερο του αγώνα, θεατές και διαγωνιζόμενοι παρατηρήσαμε την πολύ χρηστικότητα αυτού του σκύλου, είδαμε kurzhaar που κατά την διάρκεια της παρουσίας τους από τους κυναγωγούς τους μας απέδειξαν την δυνατότητα και του σκύλου ιχνηλάτη, αφού 3 σκυλιά κατάφεραν και ξεπέταξαν λαγό.

Ενώ κάποιο άλλο βρήκε μια μπεκάτσα τρυπωμένη σε ένα μεγάλο πουρνάρι, ενώ ένα τρίτο μας απόρταρε ένα ορτύκι. Αυτό είναι το KURZHAAR που πρέπει όλοι να προσπαθούμε να διατηρούμε δηλαδή “το παιδί για όλες τις δουλείες”. Επίσης θα ήθελα να σταθώ και να αναφερθώ σε τρία σκυλιά που πραγματικά ήταν άξια αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν στην βαθμολογία, η γιατί κάποια δεν συνάντησαν πούλια, ή άλλα από σφάλμα του κυναγωγού τους δεν μπόρεσαν να μπουν στην κατάταξη, αυτά ήταν η JANA και ΑΚΑ PILLEA του Π. Σινάνη, και η ΚΙΜ ΑLLAIN GLAIF του κ. Η. Αγγελόπουλου. Συγχαρητήρια.

Τέλος το Δ.Σ ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή του αγώνα. Tον Χορηγό μας PURINA που τόσα χρόνια είναι στο πλευρό του Ομίλου μας, τους φίλους που μας τίμησαν και έχασαν το Σαββατοκύριακο τους στο κυνήγι για να είναι κοντά στον όμιλο γιατί με το να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις του εκάστοτε ομίλου βοηθούμε έμπρακτα στην διαχείριση της φυλής που αγαπάμε.

Επίσης ένα μεγάλο ευχάριστο στην ρομαντική, αφοσιωμένη, δίκαιη, σεμνή λάτρης του κυνηγετικού σκύλου την κριτή του διήμερου αγώνα κ. Μάτα Σκούρα, που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της περπατώντας ώρες χωρίς διάλειμμα ώστε να αξιολόγησει και να δώσει χρόνο σε κάθε σκύλο να ξεδιπλώσει της αρετές του. Ως ύστατο φόρο τιμής ο Όμιλος απένειμε τιμητική πλακέτα στην κ. Σκούρα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και προσφοράς στον όμιλο μας.

Έτσι με το τέλος του αγώνα την Κυριακή το απόγευμα εγκαταλείψαμε αυτό το όμορφο βουνό που όταν το ανεβαίνεις στην κορφή του έχεις στα πόδια σου όλο τον Αργοσαρωνικό και δώσαμε υπόσχεση να βρεθούμε και του χρόνου εδώ, ώστε να έρθουμε αντιμέτωποι εμείς και τα σκυλιά μας με τις χιλιοσηκωμένες περδικες και όχι μόνο του Σχιστού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 04/10/2006
1ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ – ΒRIO. Ιδιοκτήτης και κυναγωγός Καλφόπουλος Κων/νος
2ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ – ARTA AIR. Ιδιοκτήτης και κυναγωγός Καλφόπουλος Κων/νος
Κριτής Μάτα Σκούρα

ΚΥΡΙΑΚΗ 05/10/2006
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Κριτής Μάτα Σκούρα

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Για τον ΟΚΕ
γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος