Παγκόσμιο 2003

ΕΑΡΙΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ 8 & 9 Μαρτίου 2003
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ CACIT ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ 4,5,6 Μαρτίου 2003
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Ήταν Σεπτέμβριος του 2001 όταν μαζί με τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Χρήστο Σινάνη , επισκεφτήκαμε το 20ο I.K.P. (Διεθνής Δοκιμασία Κούρτσχααρ) που γινόταν στην Αυστρία.

 Μια από τις ημέρες αυτές στην Γενική Συνέλευση των Πρόεδρων από πολλά club της Ευρώπης αλλά και του υπολοίπου κόσμου, εξετάστηκε και η ελληνική υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άνοιξης για το έτος 2003. Η ανταπόκριση αλλά και η ψήφος όλων των χωρών ήταν θετική και έτσι δόθηκε στην Ελλάδα η άδεια για την διοργάνωση.

Ο ενθουσιασμός και η χαρά μας απερίγραπτη. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις διοργανώσεις από το 1994 αναγνωρίστηκε απ’ όλες τις χώρες. Αυτόματα με την επιστροφή μας άρχισε και η προετοιμασία. Έγινε ειδικά για αυτή την διοργάνωση Γενική Συνέλευση. Μοιράστηκαν παντού αρμοδιότητες. Όλοι έπρεπε να βοηθήσουν και όλοι το έκαναν.

Τεράστια βοήθεια είχαμε από τον Όμιλο Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος αλλά και απ’ όλες τις κυνηγετικές οργανώσεις της Θες/νίκης. Δεν ξεχνάμε βέβαια το χορηγό μας την PETLINE που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας μέχρι και την λήξη της διοργάνωσης. Φτάνει λοιπόν η τελευταία εβδομάδα. Σχεδόν όλα έτοιμα και έρχονται και οι δηλώσεις συμμετοχής. (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία και φυσικά η Ελλάδα ).

  Για τους διεθνείς ανοιχτούς αγώνες continental τις τρεις πρώτες ημέρες 4,5,6, Μαρτίου 2003, οι συμμετοχές φθάνουν τα 100 σκυλιά την ημέρα για όλους τους ηπειρωτικούς δείκτες.

Τεράστια η απήχηση για μας, μεγάλη η ανταπόκριση για την Ελλάδα. Αφετηρία των πάντων, το ξενοδοχείο SUN BEACH στην Αγία Τριάδα. Άρχισαν να φθάνουν σιγά-σιγά όλοι στο ξενοδοχείο.

Ο κ. Claus Kiefer, πρόεδρος της παγκοσμίου συνομοσπονδίας για το Κούρτσχααρ. Αγέρωχος όπως πάντα, δίνει το παρόν οπουδήποτε στον κόσμο, πάντα σεβαστός, φιλικός και μ’ ένα ιδιαίτερο χιούμορ να τον χαρακτηρίζει. Η κα. Kiefer δεν τον συνόδευσε αυτή την φορά λόγω κάποιου μικρού προβλήματος υγείας που είχε. Της ευχόμαστε περαστικά και την περιμένουμε την επόμενη φορά.

Ο κ. Antonio Fernandez, πρόεδρος του ισπανικού club. Αγαπητός σε όλους με τεράστια προσφορά σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και στις αποφάσεις γι’ αυτές. Βοήθησε πολύ στην διοργάνωση μας σαν κριτής, συμβουλάτορας, μεταφραστής και φυσικά σαν φίλος στην παρέα με μεσογειακό χιούμορ και ταμπεραμέντο. Ο κ. Carlo Carradore, πρόεδρος του ιταλικού club. Πάντα κομψά ντυμένος, ευγενικότατος, συνέπνεε απόλυτα με τα πάντα. Ο κ. Γεώργιος Γεωργίου, πρόεδρος του ομίλου της Κύπρου.

Εργατικότατος και αυτός, πρόσφερε τα μέγιστα στη διοργάνωση σαν κριτής-μεταφραστής. Ο κ. Alexandar Mijailovic, πρόεδρος του ομίλου της Σερβίας. Γνωστός και φιλικός σε όλους, συνόδευσε την Εθνική Ομάδα των Σέρβων. Ο κ. Αθανάσιος Γκόπης, τέως πρόεδρος του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος. Πάντα κοντά στον Όμιλο Κούρτσχααρ και σ’ όλες βέβαια τις πανελλήνιες και ξένες κυνοφιλικές εκδηλώσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο κ. Αθανάσιος Λιώσης έκρινε και αυτός μια μέρα στους διεθνείς αγώνες και πρόσφερε τα μέγιστα τις υπόλοιπες ημέρες σε όλη την διοργάνωση. Ο κ. Χρήστος Καλφόπουλος, τωρινός πρόεδρος του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος. Ο ίδιος έκρινε και τις δυο ημέρες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στους διεθνείς αγώνες συμμετείχε με τον Carlos, επανιέλ μπρετόν, δικής του εκτροφής, ενώ κάτω από τις οδηγίες του, σύσσωμος ο όμιλος Επανιέλ Μπρετόν βοήθησε την διοργάνωση.

Ο κ. Γαβριήλ Νιάνιος, γνωστός από πολλές παρουσίες του σ’ όλη την Ελλάδα σε κυνοφιλικές εκδηλώσεις εργασίας σαν κριτής, πρόσφερε και εδώ τα μέγιστα. Ο κ. Γεώργιος Τσαπουρνιάς, ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος με τεράστια προσφορά στον Όμιλο και σε όλες τις κυνοφιλικές διοργανώσεις. Έκρινε στους αγώνες continental και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ σ’ έναν άνθρωπο που ήρθε από πολύ μακριά και αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Κώστα Γεράση, Έλληνας κάτοικος της Ν.Αφρικής, Ηπειρώτης στην καταγωγή, από ένα ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων. Μέλος του Ομίλου της Ν.Αφρικής για πολλά χρόνια, λάτρης και ιδιοκτήτης Κούρτσχααρ.

Έχοντας δεσμούς φιλίας με τον κ. Kiefer, τον συνόδευσε όλες τις ημέρες και με την κάμερα στο χέρι κατέγραψε όλους τους κυναγωγούς με τα σκυλιά τους, τρέχοντας πάντα στις σημαντικότερες στιγμές. Τον ευχαριστούμε και αυτόν για την βοήθεια που προσέφερε και του ευχόμαστε υγεία και ευτυχία στην μακρινή δεύτερη πατρίδα του.

  Σιγά-σιγά εμφανίζονται και όλοι οι κυναγωγοί απ’ όλες τις χώρες. Εκτροφείς, εκπαιδευτές ή και τα δυο μαζί σε πολλές περιπτώσεις. Πιστοί όλοι στο ραντεβού. Οι γνωστές σε όλους εικόνες. Αυτοκίνητα με πολλά σκυλιά ή ενοικιασμένα με 1-2 σκυλιά σε περίπτωση άφιξης με αεροπλάνο. Παρόλο βέβαια που συγκεντρώθηκαν πολλά σκυλιά σ’ ένα μέρος, η ησυχία, τάξη και καθαριότητα ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν όλους.

Αξίζει όμως ν’ αναφερθούμε στην εκκεντρική παρουσία του γάλλου Alain Oudin ο οποίος είχε εντυπωσιακή σχέση με τα σκυλιά του. Έβγαζε καθημερινά βόλτα στο ξενοδοχείο τρία σκυλιά χωρίς λουρί-χωρίς φωνές. Και τα τρία δεν απομακρύνονταν περισσότερο από δυο μέτρα απ’ αυτόν. Ο κροάτης Hari Herak με το πολύ μεγάλο μουστάκι και το στολισμένο δερμάτινο καπέλο με δόντια αγριόχοιρου, αποτελούσε ξεχωριστή νότα ανάμεσα σε όλους. Εκπαιδευτής κούρτσχααρ και ντρατχααρ, έχει πάντα κάτι εξαιρετικό να δείξει σ’ όλες τις διοργανώσεις.

Η ισπανίδα Monica Novoa, παρουσίασε εξαιρετικό σύνολο ομολογουμένως απ’ όλους. Η μόλις 26 ετών κυναγωγός, εντυπωσίασε αφού μόνη της σήκωσε το βάρος της Εθνικής της Ομάδας. Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στον απόηχο του τελευταίου παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στο Βέλγιο το 2002 όπου η επιτυχία ήταν ελληνική.

Καταπληκτική η παρουσίαση των δικών μας σκυλιών, με πρώτο στη βαθμολογία τον Giglio di san Mamiliano του κ.Λιάπη, καθοδηγούμενο απ’ τον ίδιο. Ένα από τα καλύτερα σκυλιά στην Ευρώπη, βρήκε τον μάστορα του στα χέρια του κ. Λιάπη. Και το λέμε αυτό γιατί δύσκολα οι προηγούμενοι κυναγωγοί του μπορούσαν να κουμαντάρουν το σκυλί αυτό.

Το τριήμερο των διεθνών αγώνων continental CACIT ολοκληρώθηκε μ’ ένα καταπληκτικό barrage την τρίτη ημέρα στο οποίο συμμετείχαν 5 σκυλιά. Δυο κούρτσχααρ, ένα ντράτχααρ και δυο επανιέλ μπρετόν. Νικητής το κούρτσχααρ ‘Pecas’ της ισπανίδας Monica Novoa, ομολογουμένως άξιος αντιπρόσωπος της ράτσας. Η έναρξη του Εαρινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κούρτσχααρ έγινε στο κήπο του ξενοδοχείου στον χώρο της πισίνας. Καταπληκτικός χώρος και πολύ μεγάλη η προσέλευση του κόσμου.

Εθνικοί ύμνοι, σημαίες, παρουσίαση όλων των ομάδων, λόγοι απ’ όλους τους επισήμους, παρουσίαση χορευτικού συγκροτήματος του δήμου Πυλαίας και κάλυψη όλης της τελετής από το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ3. Μια κατά την γνώμη μου καταπληκτική φιέστα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες των άλλων κρατών. Έλαβαν μέρος 9 κράτη με τις Εθνικές τους Ομάδες: Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν τέσσερα σκυλιά: o GIGLIO DI SAN MAMILIANO του κ. Γιάννη Λιάπη, ο VAGANT VOM HEGE HAUS του κ. Χρήστου Σινάνη, ο PARIS DE LA HAILLE AU LOUP και η AKA PILLEA του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Η Ελλάδα θριάμβευσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά εισπράττοντας τους επαίνους από το παγκόσμιο κυνοφικό κοινό. Η πρώτη φορά πέρυσι στο Βέλγιο και η δεύτερη φέτος στην έδρα της.

Πρώτη χώρα λοιπόν η Ελλάδα, δεύτερη η Ιταλία, τρίτη η Γαλλία, τέταρτη η Ισπανία, πέμπτη η Γερμανία και έκτη η Σερβία. Πρώτα στη βαθμολογία δυο σκυλιά: o ADRUBER ZORAN του ιταλού Siciliani Benedetto και η OHANA DES SOURCES DU MEZENC του γάλλου Oudin Alain. Ίσως κάποια πράγματα στη διοργάνωση αυτού του παγκοσμίου γεγονότος θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα αλλά αυτό το αφήνουμε σίγουρα για την επόμενη φορά.

Χρονιές: 20102007200620052004200320022000