Παγκόσμιο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ
8-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η κορυφαία εκδήλωση στα κυνοφυλικά δρώμενα του κούρτσχααρ έγινε φέτος στην Ολλανδία πολύ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο σε μια μικρή κωμόπολη το SINT-JAN-IN-EREMO της περιοχής ZEEUWS VLAANDEREN απέναντι από την Ισλανδία. Έλαβαν μέρος 11 χώρες. Το ΒΕΛΓΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΤΣΕΧΙΑ.

Η Ελλάδα φέτος έλαβε μέρος μόνο με δυο σκυλιά, τον LAKOPETRA BIGO και τον BROWN του κ. Ιωάννη Λιάπη, διότι ο κ. Παναγιώτης Σινάνης για προσωπικούς του λόγους δυστυχώς δεν μπόρεσε να συνοδεύσει την Εθνική. Τον κ. Ιωάννη Λιάπη συνόδεψε ο αδελφός του Δημήτρης αντιπρόεδρος του ΟΚΕ και ο πρόεδρος του ΟΚΕ κ. Γαβριήλ Νιάνιος.

Η Εθνική αν και με δυο σκυλιά τα πήγε πολύ καλά αφού κατάφερε να είναι 5η στην κατάταξη. Στα τερέν υπήρχαν πάρα πολλοί λαγοί τους οποίους δεν έπρεπε να κυνηγήσει ο σκύλος αλλά και πολλοί φασιανοί. Τα σκυλιά έπαιρναν πόντο μόνο σε πεδινές πέρδικες και αποκλείονταν αν έκαναν λάθος στα άλλα θηράματα.

Την πρώτη μέρα ο LAKOPETRA BIGO στο πρώτο μέρος της διαδρομής του (περίπου 3 λεπτά) εξασφάλισε ένα πολύ δύσκολο πόντο σε μια μονή πέρδικα, ο σκύλος μόλις βγήκε από ένα κανάλι φερμάρισε με εξαίρετο τρόπο. Στην αλλαγή τερέν για τα επόμενα λεπτά ο σκύλος έκανε μια αξιόλογη διαδρομή παρότι από το τερέν του έφυγαν 3 λαγοί χωρίς να τους δώσει σημασία. Βαθμολογήθηκε έτσι με 1ο Πολύ Καλός δίνοντας στην Ελλάδα την 5η θέση. Ο BROWN έκανε μια εξαίρετη διαδρομή παίρνοντας φέρμα σε φασιανό και αψηφώντας δυο λαγούς που πέρασαν από μπροστά του, αλλά δυστυχώς δεν συνάντησε πέρδικες.
Την δεύτερη μέρα ο LAKOPETRA BIGO δεν συνάντησε ενώ τον BROWN τον σταμάτησαν οι κριτές γιατί έκανε μεγάλα λασέ και με βάθος.

Την πρώτη ημέρα δεν αποδόθηκε CACT, έτσι δεν είχαμε μπαράζ. Τη δεύτερη μέρα CACT αποδόθηκαν στην YUMA με κυναγωγό τον Patrigani της Ιταλίας και στον VIF DE LA BRUYERE DES GATINES με κυναγωγό τον Postman του Βελγίου. Αποδόθηκε RCACT στον MAGU με κυναγωγό τον Scarpecci της Ιταλίας. Το μπαράζ έγινε στις 4:00 το απόγευμα και ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ανακηρύχθηκε η YUMA κερδίζοντας το CACIT ενώ το RCACIT κέρδισε ο VIF DE LA BRUYERE DES GATINES ως αναπληρωματικός πρωταθλητής.

Στο τέλος της ημέρας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και έγιναν οι απονομές.

Η κατάταξη έχει ως εξής:
1. ΙΤΑΛΙΑ
2. ΒΕΛΓΙΟ
3. ΤΣΕΧΙΑ
4. ΣΕΡΒΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ
5. ΕΛΛΑΔΑ
6. ΙΣΠΑΝΙΑ

Γυρίσαμε πίσω με τις καλύτερες εντυπώσεις από πλευράς οργάνωσης αλλά έμεινα προσωπικά ενθουσιασμένος από τα πολλά θηράματα και από την κυνηγετική και κυνοφυλική παιδεία των εκεί ανθρώπων.

Το βράδυ στο ξενοδοχείο έγινε το συνέδριο του παγκόσμιου κούρτσχααρ club με προεδρεύοντα τον πρόεδρο κ. Herbert Lemmer και τους προέδρους ή εκπροσώπους των ομίλων μελών κάθε χώρας. Φυσικά ήμουν παρών και συζητήθηκαν σοβαρά θέματα που αφορούν την φυλή ανά τον κόσμο. Του χρόνου το παγκόσμιο κύπελλο θα διεξαχθεί στην Κροατία προς το τέλος του Φεβρουαρίου. Ας ευχηθούμε να είμαστε υγιείς και με καλύτερα νούμερα.

Γράφει ο
Γαβριήλ Νιάνιος
Πρόεδρος Ο.Κ.Ε.

Χρονιές: 20102007200620052004200320022000