ΑΓΩΝΕΣ 06-07 & 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΑΓΩΝΕΣ 06-07 & 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Φέτος όλα έδειχναν ιδανικά για αυτούς τους αγώνες αφού το μέγεθος του σταριού στα γύρω τερέν της Θεσσαλονίκης ήταν ιδανικό για να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό από πεδινές πέρδικες που όλοι ξέρουμε ότι η εξαιρετική ποιότητά τους βοηθά πολύ στα σκυλιά να βαθμολογηθούν. Όμως ο καιρός ήταν αυτός που μας τα χάλασε αφού σχεδόν όλες τις ημέρες των αγώνων ή θα έκανε πολύ κρύο με βροχή ή θα είχε πολύ υγρασία ή αέρα. Μέσα λοιπόν από μια σειρά αγώνων θα έπρεπε λοιπόν να επιλεχθεί η Εθνική ομάδα κούρτσχααρ σύμφωνα με την απόδοση, την εργασία των σκύλων αλλά και την σωστή καθοδήγηση από τους κυναγωγούς.

Φέτος το Παγκόσμιο κύπελλο κούρτσχααρ θα γίνει στην Γαλλία περίπου 150 χλμ. Έξω από το Παρίσι στην περιοχή Vitry-le-Francois. Διοργανώτρια χώρα για φέτος η Γαλλία. Στις 26-27 Μαρτίου η Εθνική μας καλείται να ανταγωνιστεί όλες τις υπόλοιπες χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κτλ) που θα λάβουν μέρος σε αυτό το μεγάλο κύπελλο που θεωρείται η κορυφαία κυνοφιλική εκδήλωση. Οι αγώνες για την επιλογή ξεκίνησαν στις 30-31 Ιανουαρίου και συνεχίστηκαν στις 06-07 Μαρτίου με καιρικές συνθήκες πολύ πολύ δύσκολες , πολύ κρύο και βροχή ασταμάτητη και τις δυο μέρες. Επειδή ο αγώνας ήταν CACIT έκριναν δυο κριτές. Την πρώτη μέρα ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος με τον κ. Γαβριήλ Νιάνιο. Δεν ήταν εύκολο να συναντήσεις πέρδικες αφού η βροχή και το κρύο τις έβαλαν σε ρεματιές και κοντά σε περιφραγμένα.

Δυο σκυλιά είχαν την τύχη να μπουν στην βαθμολογία.
1ος Εξαίρετος – LAKOPETRA BINGO Ιδ. Αφοί Λιάπη, κυν. Ιωάννης Λιάπης. Εξαίρετη κίνηση με εξαίρετο κράτημα κεφαλής. Του έλειπε όμως η ένταση, το brio. Η έρευνά του σωστή σε βάθος και πλάτος με λίγα σταματήματα σε πλήρη συνεργασία με τον κυναγωγό. Στο 10′ εξασφάλισε ένα δύσκολο πόντο δίπλα σε μια ρεματιά, σηκώθηκαν δυο κοπάδια πέρδικες και ο σκύλος έκανε πλήρη ακινησία.
2ος Πολύ Καλός – BROWN. Ιδ. Αφοί Λιάπη, κυν. Ιωάννης Λιάπης. Εξαίρετη κίνηση, σωστό κράτημα κεφαλής, η έρευνά του ελαφρώς ακανόνιστη με σωστό βάθος, οι διαδρομές του αριστερά και δεξιά θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο πλάτος. Αρκετά καλή επαφή με τον κυναγωγό. Στο 2′ έκανε μια φέρμα εξασφαλίζοντας πόντο αλλά στηρίχτηκε ελαφρώς στην ακινησία.

Δεύτερη μέρα κριτές ήταν ο κ. Ιωάννης Φραγγίδης και ο κ. Κωνσταντίνος Βλάχος.
Στην βαθμολογία πάλι δυο σκυλιά.
1ος Εξαίρετος – CALVA DE LA PORTE DE BERCAY. Ιδ. και κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Πολύ καλή παρουσία. Τοποθετήθηκε σωστά στο τερέν και στον αέρα. Η έρευνά του εξαίρετη σε πλάτος και βάθος. Στο 6′ έκανε μια φέρμα χωρίς κατάληξη. Στο 12′ όμως είχε ένα υποδειγματικό πόντο. Εξαίρετη συνεργασία με τον κυναγωγό.
2η Εξαίρετη – DIPSIE DU VAL DE CEZE . Ιδ. Βλαχούδη Στέλλα κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Μια νεαρή σκύλα που παρουσιάζεται για πρώτη χρονιά και δείχνει πολύ όρεξη και δυναμισμό. Στο 1′ έκανε μια φέρμα έκπληξη χωρίς κατάληξη. Στη συνέχεια η σκύλα άρχισε και τελείωσε με τον ίδιο δυναμικό ρυθμό. Η έρευνά της εξαίρετη σε πλάτος αλλά όχι σε βάθος. Στο 14′ πήρε ένα τυπικό πόντο μετά από ανέβασμα, ποντάρισμα και πλήρη ακινησία.
Στις 19 Φεβρουαρίου ο αγώνας έγινε στο τερέν του Ωραιοκάστρου με κριτή τον κ. Χρήστο Ψυχάρη, πολύ ευδιάθετος και ορεξάτος. Οι καιρικές συνθήκες αρκετά καλές. Σχεδόν όλα τα σκυλιά είχαν την ευκαιρία αφού όλα συνάντησαν πέρδικες. Δύο σκυλιά μπήκαν πάλι στην βαθμολογία.
1ος Εξαίρετος – LAKOPETRA BINGO Ιδ. Αφοί Λιάπη, κυν. Ιωάννης Λιάπης. Ξεκίνησε μουδιασμένα. Μετά το 3′ ανέβηκε ο ρυθμός του. Τοποθετήθηκε στον αέρα τα λασέ του όμως ήταν κοντινά αριστερά-δεξιά. Στο 5′ πήρε ένα εξαίρετο πόντο τυπικό της φυλής. Άψογη συνεργασία με κυναγωγό.
2ος Πολύ Καλός – CALVA DE LA PORTE DE BERCAY. Ιδ. και κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Στο 2′ μόλις λεπτό μετά από ανέβασμα, μπλοκάρισε το πουλιά κάνοντας πλήρη ακινησία εξασφαλίζοντας ένα εξαίρετο πόντο. Στη συνέχεια όμως δεν τοποθετήθηκε στον αέρα, είχε ακανόνιστη έρευνα και έκανε δυο λευκές στο 3′ και 4′ λεπτό.
Μια πολύ καλή παρουσία είχε η Dipsie Du Val De Ceze του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Στην επανάκληση όμως ξεπέταξε πέρδικες. Σε αυτόν τον αγώνα παρουσίασε δυο σκυλιά αρκετά καλά ο γνωστός Zile Dordevic από την Σερβία. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στα αγωνιστικά τερέν του Ανδρέα Αντωνοπουλου. Εδώ και χρόνια πάντα ήθελε να συμμετέχει σε αυτούς τους αγώνες. Τώρα επιτέλους έχει στα χέρια του δυο πολύ καλά σκυλιά τα οποία όμως θέλουν τον χρόνο τους να προσαρμοστούν μαζί του.

Ήρθε η τελευταία μέρα 07 Μαρτίου 2010 των αγώνων για την επιλογή και ανακοίνωση της Εθνικής. Κριτής ο κ. Γαβριήλ Νιάνιος. Οι καιρικές συνθήκες αρκετά καλές και με αρκετές πέρδικες στα τερέν. Μόνο ο Lakopetra Bingo δεν συνάντησε, όλα τα άλλα σκυλιά είχαν ευκαιρίες. Το αγωνιστικό επίπεδο των σκύλων πλέον στο υψηλότερο βαθμό μετά από τόσους αγώνες. Όλα τα σκυλιά και οι κυναγωγοί δεν σταμάτησαν καθόλου, αφού έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες του κυπέλλου ΚΟΕ στηρίζοντας αυτό το θεσμό και στο 5θήμερο CACIT για Ηπειρωτικές φυλές που διοργάνωσε ο ΟΚΕ με τον ΟΕΜΠΕ. Όλα τα σκυλιά έδειξαν ότι είναι πολύ καλά φορμαρισμένα και πιστεύω προσωπικά σαν κριτής αλλά και σαν πρόεδρος ότι θα διεκδικήσουμε σίγουρα υψηλή θέση.
1ος Εξαίρετος – CALVA DE LA PORTE DE BERCAY. Ιδ. και κυν. Σινάνης Παναγιώτης. Σκύλος που έμεινε στο τερέν αρκετά λεπτά χωρίς ιδιαίτερα λάθη, είχε τον ίδιο ρυθμό από την αρχή ως το τέλος, στημένος καλά στον αέρα, με έρευνα σωστή σε πλάτος και βάθος καθοδηγούμενος σωστά από τον κυναγωγό του. Στο τέλος του χρόνου είχε όμως ένα πόντο οριακό τιπ-τοπ. Σταμάτησε και σηκώθηκαν οι πέρδικες. Αυτό του στέρησε το CACT.

Μετά την αξιολόγηση των σκύλων της ημέρας ήρθε η στιγμή της ανακοίνωσης της Εθνικής δια στόματος του προέδρου του ομίλου. Ο κάθε κριτής όταν έκρινε στο τέλος καταίθεται στον όμιλο πρόταση ποιά σκυλιά κατά την άποψή του είναι ικανά για την Εθνική. Ο όμιλος, για να γίνουν κατά το δυνατόν περισσότερο αξιοκρατικές οι κρίσεις, σε κάθε αγώνα είχε διαφορετικό κριτή. Τα σκυλιά που είχαν τις περισσότερες προτάσεις ήταν ο Bosco Du Val De Ceze του κ. Παναγιώτη Σινάνη, ο Lakopetra Bingo του κ. Ιωάννη Λιάπη και ο Calva De La Porte De Bercay του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Και τα τρία σκυλιά είχαν βαθμολογηθεί οπότε εξασφάλισαν θέση στην Εθνική. Τα δυο σκυλιά που είχαν από δυο προτάσεις ήταν ο Brown του κ. Λιάπη και η Beryl Du Pied Du Monde του κ. Παναγιώτη Σινάνη. Ο Brown όμως βαθμολογήθηκε στη διάρκεια των αγώνων ενώ η Beryl Du Pied Du Monde όχι. Έτσι ο πρόεδρος ανακοίνωσε την Εθνική η οποία αποτελείται από τους εξής σκύλους.

BOSCO DU VAL DE CEZE Ιδ. & Κυν. Σινάνης Παναγιώτης.
LAKOPETRA BIGO Ιδ. Αφοί Λιάπη, Κυν. Λιάπης Ιωάννης.
CALVA DE LA PORTE DE BERCAY Ιδ. & Κυν. Σινάνης Παναγιώτης.
BROWN Ιδ. Αφοί Λιάπη, Κυν. Λιάπης Ιωάννης.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ
BERYL DU PIED DU MONDE Ιδ. & Κυν. Σινάνης Παναγιώτης.

Ο πρόεδρος ευχήθηκε στην ομάδα καλή επιτυχία και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια για την αποστολή. Θέλω να πιστεύω ότι η Εθνική μας ομάδα με τα αποτελέσματα στη Γαλλία θα κάνει περήφανη όλη την οικογένεια των κουρτσχααράδων αλλά και την χώρα μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Γράφει ο κ. Γαβριήλ Νιάνιος
nianiosg@hotmail.com