25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αγώνας CACIT Πρακτικού Κυνηγιού
25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ

Μετά από ένα χρόνο ο ΟΚΕ οργάνωσε και φέτος την διεξαγωγή αγώνων πρακτικού κυνηγιού με θήραμα την πέρδικα τσούκαρ και άγριο ορτύκι στο Σχιστό του όρους Αιγάλεω στις 25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010.

Η προσπάθεια του ομίλου συνεχίζεται αμείωτη έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες και εκτροφείς να παρουσιάζουν τους σκύλους τους, να αξιολογούνται από τους κριτές, να βλέπουν και άλλους σκύλους και γενικότερα να γνωρίσουν καλύτερα τη φυλή του σκύλου τους, συμβάλοντας έτσι ο καθένας από την μεριά του στην βελτίωση της φυλής.

Το Σχιστό είναι ένας δύσκολος γενικά τόπος, με κοφτερές πέτρες και κοντό πουρνάρι και τα θηράματα επίσης δύσκολα και σηκωμένα άπειρες φορές λόγω πολλών εκπαιδευτικών που γίνονται εκεί. Έτσι λοιπόν απαιτείται τα εξεταζόμενα σκυλιά να είναι εξοικειωμένα σε τέτοια εδάφη και να έχουν εξαιρετικές ικανότητες για να μπορούν να μπλοκάρουν τα πονηρεμένα πουλιά. Για τους λόγους αυτούς οι κυνηγετικοί αγώνες στο Σχιστό θεωρούνται από όλους τους ομίλους ιδιαίτερα σοβαροί και δύσκολοι.

Οι καιρικές συνθήκες και τις δυο ημέρες της διεξαγωγής των αγώνων κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν. Την πρώτη ημέρα Σάββατο 25/09/2010 βροχή κατά διαστήματα και τα τελευταία σκυλιά έτρεξαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Τα κούρτσχααρ όμως δεν πτοήθηκαν καθόλου καθότι είναι σκυλιά παντός καιρού και παντός εδάφους. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι αυτή την ημέρα μπήκαν στη βαθμολογία επτά (7) σκυλιά. Την δεύτερη ημέρα Κυριακή 26/09/2010 ο καιρός ήταν το ακριβώς αντίθετο. Ηλιοφάνεια με θερμοκρασία όμως που έφθανε τους 30 βαθμούς υπό σκιάν καθιστώντας και πάλι δυσχερή την εργασία των σκύλων. Εκτός αυτού υπήρχαν πολλοί κυνηγοί που έκαναν τα εκπαιδευτικά τους στον ίδιο χώρο με αυτόν των αγώνων παρότι είχαν ενημερωθεί και εξάλλου η παρουσία των διαγωνιζομένων ήταν ιδιαιτέρως αισθητή. Για τους παραπάνω κυρίως λόγους οι πέρδικες την Κυριακή ήταν απούσες και στα δυο τερέν και παρά τις προσπάθειες διαγωνιζομένων και κριτών μπήκαν στη βαθμολογία μόνο δυο (2) σκύλοι.

Κριτές αυτού του διημέρου ήταν οι κύριοι Ντούλος Διονύσιος και Ψυχάρης Χρήστος οι οποίοι ήταν ακριβοδίκαιοι στις κρίσεις τους και η προσφορά τους ήταν σημαντική και εποικοδομητική για τη φυλή. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί η επιμονή και των δυο κριτών ιδιαίτερα την δεύτερη ημέρα σε κάποια άριστα σκυλιά που άξιζαν υψηλή βαθμολογία τους έδωσαν επι πλέον ευκαιρία παρά το προχωρημένο της ώρας και της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε αγνοώντας της κόπωσή τους. Για αυτό και μόνο τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Όπως ανέφεραν και οι δυο κριτές τους έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η ποιότητα των σκύλων που συμμετείχαν και μορφολογικά και κυνηγετικά η οποία ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο του τύπου φυλής. Επίσης ο κ. Ντούλος τόνισε την ομοιογένεια των σκύλων λέγοντας ότι ήταν διακριτή η προέλευση των σκύλων του ίδιου εκτροφείου.

Έτσι λοιπόν μετά από πολύωρη και κοπιαστική (κυρίως για τους κριτές) εξέταση φθάσαμε στα αποτελέσματα και τις παρατηρήσεις των κριτών που έχουν ως εξής:

1η ημέρα Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου
Τερέν 1. Κριτής ο κ. Ψυχάρης Χρήστος
Σε αυτό το τερέν συμμετείχαν οι εξής σκύλοι:
1) PROPHET ELIAS ENCHANTRESS των Πόπη & Κλώντ Όντρια.
2) PROPHET ELIAS CLYDE των Πόπη & Κλώντ Όντρια.
3) PROPHET ELIAS NABUCCO των Πόπη & Κλώντ Όντρια.
4) LAKOPETRA FURIA των αφών Λιάπη.
5) LAKOPETRA KIRA των αφών Λιάπη.
6) PROPHET ELIAS WINNER του κ. Αντώνη Καμπούρη
7) PROPHET ELIAS ENCORE του κ. Αντώνη Καμπούρη
8) LAKOPETRA BESSI του κ. Γεωργίου Τζιώτη
9) LAKOPETRA MERI του κ. Κωνσταντίνου Μαυρούλη

Και οι 9 αναφερόμενοι σκύλοι είχαν εξαιρετική παρουσία και παρά τις προσπάθειές τους και την πολύ καλή εργασία τους δεν υπήρχε θήραμα και έτσι δεν κατόρθωσε να βαθμολογηθεί κανένας σκύλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κριτής για την LAKOPETRA FURIA και τον PROPHET ELIAS CLYDE λέγοντας ότι πρόκειται για άριστα σκυλιά με μεγάλο ταπεραμέντο καθώς επίσης και για τον PROPHET ELIAS ENCORE στον οποίο έδωσε επανάκληση.

Τερέν 2. Κριτής ο κ. Ντούλος Διονύσιος
Εδώ τα πράγματα εξελίχθηκαν ευχάριστα και από τους 9 σκύλους που συμμετείχαν βαθμολογήθηκαν οι 7.

1ος Εξαίρετος με C.A.C.T. ο DON EYOSMOS του κ. Ανδρέα Αθανασίου. Ένας σκύλος που ήξερε γιατί βρισκόταν εκεί με μεθοδική έρευνα και άριστη κίνηση και σε απόλυτη συνεργασία με τον κυναγωγό του μπλοκάρισε ένα κοπάδι με μια θεαματική φέρμα και κέρδισε επάξια την 1η θέση και το C.A.C.T.

2ος Εξαίρετος με R.C.A.C.T. ο LAKOPETRA REMO του κ. Πάρη Καπόγλη. Νεαρός σκύλος 2,5 ετών πολύ δυνατός και ενεργητικός μπήκε δυναμικά και με πολύ παθος στο τερέν εντοπίζοντας γρήγορα δυο πουλιά τα ποντάρισε στο περπάτημά τους και τα μπλόκαρε με μια δύσκολη φέρμα κερδίζοντας την 2η θέση και το R.C.A.C.T.

3ος Εξαίρετος ο LAKOPETRA ERIK των αδελφών Λιάπη. Ένας πολύ μικρός σε ηλικία σκύλος μόλις 18 μηνών έψαξε πολύ καλά και με χαρακτηριστική άνεση το τερέν και έδειξε ότι έχει όλα τα προσόντα να εξελιχθεί σε μεγάλο σκύλο.

4ος Εξαίρετος ο LAKKOPETRA JONI των αδελφών Λιάπη. Άριστος σκύλος με έξυπνη έρευνα και ωραία κίνηση απέσπασε και αυτός έναν πολύ καλό πόντο. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο εν λόγω σκύλος είναι πατέρας των δυο προηγούμενων (LAKOPETRA REMO & ERIK).

5ος Εξαίρετος η MISTY του κ. Ανδρέα Αθανασίου η οποία κινήθηκε πολύ καλά στο τερέν και παρότι δεν ήταν στην καλύτερη φυσική της κατάσταση λόγω της πρόσφατης γέννας έδειξε τη κλάση της και κέρδισε άξια την βαθμολογία της.

6ος Εξαίρετος ο LAKOPETRA BIGO των αδελφών Λιάπη. Έμπειρος σκύλος με πολλές διακρίσεις κάλυψε το τερέν με άψογο στυλ και παρά το μικρό τραύμα στο πέλμα του ενός ποδιού του που δεν του επέτρεψε να κινηθεί όπως ξέρει πήρε τον πόντο με μια όμορφη φέρμα.

7ος Εξαίρετος η NORA του κ. Νικόλαου Τριαντάφυλλου. Μια επίσης καλή σκύλα με πολύ καλή κίνηση και έρευνα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία απέσπασε την 7η θέση.

Τα σκυλιά που συμμετείχαν και δεν βαθμολογήθηκαν ήταν :
Η CURA OD BUBE του κ. Γεώργιου Τζιώτη η οποία για άγνωστους λόγους(προφανώς ξαφνική αδιαθεσία) και παρότι πρόκειται για εξαίρετο σκυλί δεν είχε την απαιτούμενη προθυμία και ο ιδιοκτήτης την την απέσυρε πριν καν δώσει εντολή ο κριτής. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Τζιώτη για το ήθος του και το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα που επέδειξε. Η LAKOPETRA RINA του κ. Νικόλαου Ιατρού η οποία αν και έψαξε με υποδειγματικό τρόπο όλο το τερέν στάθηκε άτυχη και δεν συνάντησε θήραμα.

2η ημέρα Κυριακή 26/9/2010
Οι συμμετοχές της Κυριακής ήταν οι ίδιες με την προσθήκη της RORI EVOSMOS του κ. Κωστακόπουλου Λάμπρου και της Αφροδίτης του κ. Κωνσταντινόπουλου Λάμπρου.

Ο αγώνας διεξήχθη με εναλλαγή των τερέν και των κριτών με αυτών του Σαββάτου και έτσι έχουμε: Τερέν 1. Κριτής ο κ. Ψυχάρης Χρήστος
1ος Εξαίρετος ο LAKOPETRA BIGO των αδελφών Λιάπη. Πρόκειται για ένα σκύλο απόλυτα αντιπροσωπευτικό δείγμα φυλής τόσο εργασιακά όσο και μορφολογικά και όταν μπήκε στο τερέν εντόπισε γρήγορα ένα ορτύκι. Ο τρόπος που προσέγγισε το θήραμα μέχρι τη φέρμα ήταν εκπληκτικός. Τα υπόλοιπα σκυλιά παρά τις προσπάθειές τους δεν συνάντησαν θήραμα για τους λόγους που αναφέρονται στην αρχή και έτσι δεν βαθμολογήθηκαν. Ο κριτής στο τέλος του αγώνα αναφέρθηκε στα παρακάτω σκυλιά:
1) Η MISTY του κ. Ανδρέα Αθανασίου κινήθηκε άψογα με καλή έρευνα αλλά δεν συνάντησε.
2) Ο LAKOPETRA REMO του κ. Πάρη Καπόγλη μπήκε στο τερέν δυνατά με ωραία ανοίγματα κατά μήκος και πλάτος του τερέν με άψογη κίνηση και αυτός όμως δεν συνάντησε.
3) Η LAKOPETRA RINA του κ. Νικόλαου Ιατρού. Κατά τα λεγόμενα του κριτή ήταν το πιο άτυχο σκυλί της ημέρας και για αυτό εξάλλου της έδωσε 2 φορές επανάκληση. Και στις τρεις προσπάθειές της στην κυριολεξία σκούπισε τα τερέν θεαματικότατα αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν θηράματα και έτσι δεν συνάντησε. Ο κριτής επίσης αναφέρθηκε με πολύ καλά σχόλια και στα άλλα σκυλιά που δεν συνάντησαν θήραμα επισημαίνοντας ότι εργάσθηκαν φιλότιμα και πάνω στο πρότυπο εργασίας της φυλής.

Τερέν 2. Κριτής ο κ. Ντούλος Διονύσης
1ος Εξαίρετος C.A.C.T.η LAKOPETRA BESSI του κ. Τζιώτη Γεωργίου. Άριστη σκύλα με έξυπνη έρευνα και σε απόλυτη συνεργασία με τον κυναγωγό της εντόπισε και φερμάρισε άψογα ένα ορτύκι και πήρε την 1η θέση. Και εδώ τα πράγματα εξελίχθηκαν για τους υπόλοιπους σκύλους όπως και στο 1ο τερέν και για τους ίδιους λόγους και δεν πήρε βαθμό άλλο σκυλί.

Οι εντυπώσεις του κριτή για αυτά τα σκυλιά ήταν άριστες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξής σκυλιά:
1) Η LAKOPETRA FURIA έψαξε το τερέν με μεγάλη ενεργητικότητα παρά τα 9 χρόνια της πολύ μεθοδική αλλά δεν συνάντησε.
2) Οι PROPHET ELIAS CLYDE & PROPHET ELIAS NABUCCO των Κλωντ και Πόπη Ώντρια εργάσθηκαν τόσο καλά και με μεγάλη όρεξη που σίγουρα τους άξιζε καλύτερη τύχη. Και αυτά δεν συνάντησαν θήραμα.
3) Ο PROPHET ELIAS WINNER του κ. Αντώνη Καμπούρη. Και αυτός ο σκύλος έψαξε όλο το τερέν με υποδειγματικό τρόπο και δυστυχώς δεν συνάντησε θήραμα.
4) Η PROPHET ELIAS ENCHANTRESS των Κλωντ και Πόπη Ώντρια. Η εργασία αυτής της σκύλας ήταν σε υψηλό επίπεδο αποδεικνύοντας το ταμπεραμέντο της και ο κριτής της έδωσε δεύτερη ευκαιρία προς το τέλος του αγώνα και παρά τις προσπάθειές της δεν συνάντησε.

Έτσι λοιπόν κύλησαν οι δυο μέρες στο Σχιστό και εάν οι συνθήκες ήταν λίγο πιο ευνοϊκές τα αποτελέσματα θα ήταν θεαματικά. Ραντεβού στους υπόλοιπους αγώνες του ομίλου με περισσότερες συμμετοχές για την βελτίωση και προώθηση της φυλής.

Για τον όμιλο κούρτσχααρ Ελλάδος
Γράφει ο Παναγιώτης Καπόγλης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

25 Σεπτεμβρίου — 1ο ΤΕΡΕΝ
Κανένας σκύλος στην βαθμολογία
Κριτής: Ψυχάρης Χρήστος

25 Σεπτεμβρίου — 2ο ΤΕΡΕΝ
1ος Εξαίρετος CACT Don Evosmos Ιδ.& Κυν. Αθανασίου Ανδρέας
2ος Εξαίρετος RCACT Lakopetra Remo Ιδ.& Κυν. Καπόγλης Πάρης
3ος Εξαίρετος Lakopetra Erik Ιδ. Αφοι Λιάπη Κυν. Λιάπης Ιωάννης
Εξαίρετος Lakopetra Joni Ιδ. Αφοί Λιάπη Κυν. Λιάπης Νικόλαος
Εξαίρετος Μίστυ Ιδ. & Κυν. Αθανασίου Ανδρέας
Εξαίρετος Lakopetra Bigo Ιδ. Αφοι Λιάπη Κυν. Λιάπης Ιωάννης
Εξαίρετος Nora Ιδ. & Κυν. Τριαντάφυλλος Νίκος
Κριτής: Ντούλος Διονύσιος

26 Σεπτεμβρίου — 1ο ΤΕΡΕΝ
1ος Εξαίρετος CACT Lakopetra Bessi Ιδ. Αφοί Λιάπη – Τζιώτης Γεώργιος, Κυν. Τζιώτης Γεώργιος
Κριτής: Ντούλος Διονύσιος

26 Σεπτεμβρίου — 2ο ΤΕΡΕΝ
1ος Εξαίρετος Lakopetra Bigo Ιδ. Αφοί Λιάπη, Κυν.Λιάπης Ιωάννης
Κριτής: Ψυχάρης Χρήστος