12-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 09

ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΜΠΕΚΑΤΣΑ
12-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Παρασκευή βράδυ στο Ωραιόκαστρο Ιωαννίνων σε μια παραδοσιακή ταβέρνα με τον κ. Τάκη να σερβίρει απίθανες λιχουδιές, μια ομάδα από κουρτσχααράδες συζητούσαν άλλοτε χαμηλόφωνα και άλλοτε έντονα, ανταλλάσοντας απόψεις για τα κυνοφυλικά δρώμενα αλλά και για τα κυνήγια. Έτσι ξεκίνησε το ραντεβού για τον αγώνα πρακτικού κυνηγιού σε μπεκάτσα. Ο καιρός χειμωνιάτικος μεν, άλλοτε έβρεχε άλλοτε σταματούσε αλλά με θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή του. Δυστυχώς τα μηνύματα δεν ήταν καλά, διότι όσους κυνηγούς ρωτήσαμε που ήταν εν μέρει εκεί, δεν εύρισκαν μπεκάτσες και ήταν όλοι απελπισμένοι.

Το πρωί που σηκωθήκαμε για τον αγώνα διαπίστωσα ότι ήμασταν σε ένα απέραντο ιδανικό μπεκατσότοπο που άρχιζε από τα τελευταία σπίτια του χωριού μέχρι τα γύρω γύρω βουνά που ήταν ελαφρώς χιονισμένα. Όταν αποφασίσεις να πάρεις μαζί σου αναμνήσεις πρέπει να φυλακίσεις σε φωτογραφίες αυτό το υπέροχο τοπίο ακριβώς την ώρα που μόλις έχει ξημερώσει.

Η βελουδομάτα, η βασίλισσα του δάσους, αυτό το φανταστικό πουλί που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όσα χρόνια και αν την κυνηγά, που και πότε θα την ανταμώσει ούτε και πως θα αντιδράσει την στιγμή της φέρμας που η αδρεναλίνη έχει φθάσει στο μέγιστο. Γι’ αυτό πάντα θυμόμαστε και συζητάμε τις μπεκάτσες που χάσαμε. Κυνηγώ κάθε μέρα σχεδόν μπεκάτσα και ποτέ δεν ένοιωσα ότι την βαρέθηκα. Είναι ίσως αυτό που δικαιολογεί ένα αποτέλεσμα πίστης και αιωνίου έρωτα προς την βελουδομάτα, είναι αυτό που με κάνει να ξυπνώ κάθε πρωί και να θέλω να τρέξω να την συναντήσω. Θεωρώ λοιπόν σαν πρόεδρος του ομίλου του ομίλου ότι οι αγώνες πρακτικού κυνηγιού σε άγριο θήραμα είναι πολύ σημαντικοί και μάλιστα σε θήραμα όπως η μπεκάτσα και η πέρδικα.

Ο καλός σκύλος δεν είναι μόνο αυτός που τρέχει στην πεδιάδα στην έρευνα κυνηγιού, είναι ο σκύλος που είναι εξίσου καλός στην πεδιάδα αλλά και στο βουνό. Για να μην ξεχνάμε ότι οι όμιλοι φυλών έχουν μοναδικό σκοπό την επιλογή σωστών γεννητόρων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μπορούμε οι κυνηγοί να έχουμε όσο το δυνατόν άξια κυνηγόσκυλα. Θα προτρέχω λοιπόν όλους τους κυνηγούς όταν πιστεύουν ότι έχουν ένα αξιόλογο κούρτσχααρ να το παρουσιάζουν σε αγώνες, ούτως ώστε να αξιολογηθεί από τον όμιλο και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει στην βελτίωση της φυλής που όλοι αγαπάμε.

Με την βοήθεια του κ. Χρήστου Τσιάρου οδηγηθήκαμε έξω από το χωριό σε τερέν που ήδη ο Χρήστος γνώριζε. Κριτής της πρώτης μέρας ο κ. Κ. Βλάχος που έπρεπε να κρίνει 12 σκύλους. Τον ευχαριστούμε θερμά για την προθυμία και την υπομονή του. Ο κριτής γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλές μπεκάτσες αφιέρωσε σχεδόν όλη τη μέρα να δει τους σκύλους χωρίς να βλέπει ποτέ το ρολόι του. Δυστυχώς παρ’ όλη την μεγάλη προσπάθεια κανένα σκυλί και αντάμωσε μπεκάτσα. Τα σχόλια όμως του κριτή ήταν πάρα πολύ καλά σχεδόν για όλα τα σκυλιά και αυτό ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες και κυναγωγούς.

Την δεύτερη μέρα επειδή όλοι θέλαμε να γυρίσουμε νωρίς τα σπίτια μας, έγιναν δυο τερέν με κριτές τον κ. Κ. Βλάχο και τον κ. Γ. Νιάνιο. Και την δεύτερη μέρα όμως δεν είχαμε στην τύχη να σηκώσουμε καμία μπεκάτσα. Το μόνο θήραμα που ανταμώσαμε ήταν ένας λαγός. Όλα τα σκυλιά ήταν σε πολύ καλή κυνηγετική κατάσταση. Στο τερέν μου έκανα επανάκληση δίνοντας αρκετό χρόνο στην Lakopetra Bessy του κ. Γ. Τζιώτη και Lakopetra Kira του κ. Γ. Λιάπη. Παρότι που σε αυτόν τον αγώνα δεν είχαμε αποτελέσματα για τα σκυλιά, όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι γιατί ήμασταν μια ευχάριστη παρέα συζητώντας πάντα για τα αγαπημένα μας κούρτσχααρ.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τους αδελφούς ΚΑΛΑΒΡΗ – ΣΚΥΛΟΤΡΟΦΗ ALLENA για την οικονομική βοήθεια και το κ. Χρήστο Τσιάρο – PET ΦΑΡΜΑ στα Ιωάννινα για την οργάνωση του αγώνα και την υπέροχη φιλοξενία.

Γράφει ο κ. Γαβριήλ Νιάνιος