Σχιστό 19 & 20 Σεπτεμβρίου 09

Αγώνας Πρακτικού Κυνηγίου Ηπειρωτικών Δεικτών
Όρος Αιγάλεω Σχιστό 19 & 20 Σεπτεμβρίου Θήραμα Πέρδικα Τσούκαρ

Πέρασαν 3 χρόνια από την τελευταία εκδήλωση που είχε οργανώσει ο ΟΚΕ στο όρος Αιγάλεω στο Σχιστό, έτσι στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου διεξήχθη αγώνας πρακτικού κυνηγίου στην δύσκολη πέρδικα τσούκαρ. Η προσπάθεια της διοίκησης συνεχίζεται με όραμα και πρόγραμμα ώστε να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ιδιοκτήτη ή εκτροφέα να παρουσιάσει τον σκύλο του σε δημόσια θέα και να αξιολογηθεί από τους εκάστοτε κριτές.

Για όσους δεν γνωρίζουν το όρος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση εκπαιδευτήριο του νομού Αττικής με πολύ καλό αριθμό θηραμάτων πέρδικας και λαγού, κάτι που φαντάζει έναν εύκολο αγώνα ώστε να αξιολογηθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι τα πράγματα διότι το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους με μυτερές πέτρες σε συνδυασμό με το κοντό πουρνάρι που επικρατεί σε όλη την έκταση του βουνού συν την μεγάλη πίεση που ασκείται από τους συνάδελφους κυνηγούς που εκπαιδεύουν καθόλη την διάρκεια που επιτρέπεται η εκπαίδευση, καθιστούν αυτόν τον αγώνα δύσκολο και για τους σκύλους προς εξέταση αλλά και για τους κυναγωγούς. Για να έχουμε λοιπόν αποτελέσματα και για να μπλοκαριστούν αυτά τα χιλιοσηκωμένα θηράματα χρειάζονται σκυλιά καλά προετοιμασμένα και με ιδιαίτερα χαρίσματα. Γι αυτό ο συγκεκριμένος αγώνας για όλους τους ομίλους φυλών θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους και σοβαρούς αγώνες για την κυνοτεχνική εξέλιξη.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το 80% της Ελλάδος γεωγραφικά είναι ορεινό και ειμή ορεινό. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι και οι κριτές του διημέρου κος Χ. Ψυχάρης, κος Δ. Ντούλος και κος Γ. Καλατζής τόνισαν την σημαντικότητα αυτής της εκδήλωσης εστιάζοντας στο ότι «σε αυτού του είδους αγώνες ψάχνουμε τον σκύλο ΟΧΙ του μέσου όρου αλλά ένα σκύλο πάνω στο πρότυπο της φυλής και τον τύπο αγώνος.» Οι καιρικές συνθήκες πραγματικά ευνόησαν την εκδήλωση με ιδανικό αεράκι και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Όλα λοιπόν συνέβαλαν ώστε όλα να πάνε καλά, τα σκυλιά ήταν περισσότερα από ποτέ φτάσαμε κοντά στις 40 συμμετοχές στα 3 τερέν της διοργάνωσης για κάθε μέρα, πολύ καλά μιας και αυτό λειτούργει σαν βαρόμετρο ότι ένας νέος αέρας πνέει στον ΟΚΕ. Έτσι το Σάββατο μετά από 5.30 ώρες εξονυχιστικής αξιολόγησης πάνω στα βουνά του Σχιστού φτάσαμε στα πολυπόθητα αποτελέσματα.

Τερέν 1– με κριτή τον κ. Διονύση Ντούλο είχαμε 4 σκυλιά στην βαθμολογία. Πρώτος ο σκύλος ΚΑΝ επανιέλ μπρετόν με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ.Γιούλη. Από τα λεγόμενα του κ. Ντούλου μίλησε για ένα εντυπωσιακό σκύλο που έψαξε στο τερέν που του δόθηκε με αξιώσεις, έτσι πήρε τον χαρακτηρισμό 1ος Εξαίρετος και απονομή του πιστοποιητικού ικανότητας πρωταθλητού εργασίας CACT. Δεύτερος σκύλος η LAKOPETRA RINA κούρτσχααρ με ιδιοκτήτες τους Αφοί Λιάπη και κυναγωγό τον κ. Δημήτρη Λιάπη, μια σκύλα στον τύπο της φυλής που έψαξε πολύ καλά με μέθοδο και εξυπνάδα και απέσπασε και αυτή έναν πολύ καλό πόντο και έτσι πήρε τον χαρακτηρισμό 2ος Εξαίρετος R.CAC. Tρίτος σκύλος APOLON AXAIOS επανιέλ μπρετόν με χαρακτηρισμό 3ος Εξαίρετος με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ. Γιούλη.
Τέταρτος σκύλος στο ίδιο τερέν LAKOPETRA NORA κούρτσχααρ ιδιοκτήτες Αφοί Μαυρούλη κυναγωγός Λιάπης Νικόλαος χαρακτηρισμός 4ος Εξαίρετος.

Τερέν 2– κριτής κος Χρήστος Ψυχάρης είχαμε 2 σκύλους στην βαθμολογία όπου απέσπασαν καλές κριτικές από τον κριτή.
1ος Εξαίρετος ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΗΡΑ κούρτσχααρ με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ. Τζαβάρα Ιωάννη. Σκύλα με σωστό καλπασμό πολύ καλή επαφή με τον κυναγωγό σωστή προσέγγιση στο θήραμα. 2ος Πολύ καλός LAKOPETRA BRENDA κούρτσχααρ με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ. Γεωργίου Σπύρο.

Τερέν 3– κριτής κος Γ. Καλατζής σε αυτό το τερέν κατάφερε να μπει στην βαθμολογία μόνο ένας σκύλος αφού τα άλλα σκυλιά είτε από δικό τους λάθος είτε από λάθος των κυναγωγών δεν κατάφεραν να διακριθούν. 1ος Εξαίρετος LAKOPETRA RINA κούρτσχααρ ιδιοκτήτης κος Ιατρού κυναγωγός κος Γ. Λιάπης. Μια σκύλα κυνηγός έψαχνε με πολύ όρεξη με εξαίρερτη επαφή με τον κυναγωγό.

Την επόμενη ημέρα είχαμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό συμμετοχών με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Τερέν 1– κριτής κος Γ. Καλατζής εδώ κατάφερε και μπήκε στην βαθμολογία ένας σκύλος το θηλυκό κούρτσχααρ ΜISTY με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ. Α. Αθανασίου, ο κριτής μίλησε για έναν πολύ καλό σκύλο μορφολογικά και εργασιακά, ο οποίος πήρε ένα εξαιρετικό πόντο είχε καλή συνεργασία με τον κυναγωγό και στην επαναφορά έδειξε την ανάλογη προθυμία.

Τερέν 2– δυστυχώς ο κος Ψυχάρης έδωσε ευκαιρία σε πολλά σκυλιά να βρουν θήραμα περπατώντας ώρες και βοηθώντας όλους τους κυναγωγούς αλλά κανένας σκύλος στο τερέν του δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί και να βραβευθεί.

Τερέν 3– ο κος Ντούλος μίλησε με πολύ καλά για τα σκυλιά που μπήκαν στην βαθμολογία και τα κατέταξε λοιπόν κατά την κρίση του ως εξής. 1ος Εξαίρετος CACT LAKOPETRA FURIA κούρτσχααρ θηλυκό ιδιοκτήτες Αφοί Λιάπη κυναγωγός κος Γιάννης Λιάπης μια θηλύκια μεγάλης αξίας όπου έψαξε με εξυπνάδα μέθοδο και εμπειρία και μπλόκαρε τα πουλιά. Το ίδιο καλά πήγε και στο τεστ της επαναφοράς.

2ος Εξαίρετος RCACT ΑΡΓΟΣ κούρτσχααρ αρσενικό με ιδιοκτήτη και κυναγωγό τον κ. Κώστα Καλφόπουλο, ο σκύλος κινήθηκε στον τύπο της φυλής όπως είπε χαρακτηριστικά ο κριτής με μεγάλα ανοίγματα με μέθοδο και μπλοκάρισε στον χρόνο του 2 φορές πουλιά, στο τεστ επαναφοράς πήγε και αυτός καλά.

Εκείνο το οποίο τόνισε ο κ. Ντούλος στην αξιολόγηση του την Κυριακή ήταν ότι οι τα σκυλιά που βράβευσε αλλά και τα περισσότερα κούρτσχααρ που είδε στο διήμερο εκτός από την πολύ καλή εργασία τους ήταν και πολύ καλά μορφολογικά και έδωσε συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες αλλά και στον ΟΚΕ για την σωστή προώθηση που δίνεται στην φυλή. Τόνισε ότι τέτοιας κλάσης σκυλιά πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να υπάρχει κυνοτεχνική εξέλιξη στην φυλή των κούρτσχααρ.,

Τέλος το 3ος Εξαίρετος το απέσπασε μια νεαρή επανιέλ μπρετόν καλά δουλεμένη πάντα κατά τα λεγόμενα του κ. Ντούλου που κινήθηκε στον τύπο της φυλής και πήρε 2 πολύ καλούς πόντους, αυτή είναι η LINTA με ιδιοκτήτες τους καλούς κυνόφιλους αδελφούς Μπούνα.

Έτσι το διήμερο του αγώνα το κοινό είχε την ευκαιρία και να δει καλά σκυλιά και να ακούσει τις κρίσεις ώστε να καταλάβει περισσότερο τον σκοπό που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις. Στο τέλος της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρο του ΟΚΕ κος. Δημήτρης Λιάπης τίμησε τους κριτές του διημέρου κ. Ντούλο, κ. Ψυχάρη και κ. Καλατζή με την απονομή αναμνηστικών δώρων.

Επίσης κάλεσε όλους τους κυναγωγούς στο επόμενο κάλεσμα του ομίλου, στην δοκιμασία πρακτικού κυνηγίου σε μπεκάτσα στην Σπερχειάδα, που όπως τόνισε είναι ηπειρωτικών δεικτών και καλό θα ήταν να δούμε όπως είπε όλες τις φυλές και τους ομίλους μαζί.
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν σε αυτήν την εκδήλωση, καθώς και τον χορηγό της εκδήλωσης ΑLLEVA DOG FOOD.

Ευχή και του χρόνου η διεξαγωγή να έχει την ίδια επιτυχία και ακόμα καλύτερη.

Για τον ΟΚΕ γράφει ο Κώστας Καλφόπουλος