Κωπαϊδα: 1 & 2 Αυγούστου 09

Τέστ για Κούρτσχααρ
Κωπαϊδα: 1 & 2 Αυγούστου (θήραμα άγριο ορτύκι)

Δυνατό τεστ για κούρτσχααρ, λίγες μέρες πρίν την έναρξη του κυνηγίου, ήταν ο αγώνας πρακτικού κυνηγίου σε άγριο ορτύκι στην Κωπαΐδα. Είχα ακούσει από πολλούς, ότι τα ορτύκια της Κωπαΐδας είναι πολύ δύσκολα. Το διαπίστωσα και ο ίδιος σε αυτόν τον διήμερο αγώνα.

Το ξημέρωμα είχε πολύ υγρασία και τα σκυλιά δεν μπορούσαν να δουλέψουν, μετά έβγαινε ο ήλιος, πολύ ζέστη με υγρασία, τα δε ορτύκια περπατούσαν πολύ και δεν σηκωνόντουσαν εύκολα. Απεδείχθη ότι η καλύτερη ώρα ήταν μεταξύ 7:30 και 8:30, αφού τα σκυλιά αυτή την ώρα εντόπιζαν τα ορτύκια. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, το κούρτσχααρ απέδειξε για ακόμα μία φορά, ότι είναι το ιδανικό σκυλί για ορτύκια.

Το διήμερο μπήκαν στη βαθμολογία 4 κούρτσχααρ και μάλιστα με πολύ υψηλή. Το Σάββατο έγινε ένα τερρέν με κριτή τον κ. Διονύση Ντούλο. Ο σκύλος που κατάφερε να μπει στη βαθμολογία ήταν ο AS FORD ιδ. Γεώργιος Τσαπουρνιάς, κυν. Ζίλε από Σερβία 1ος εξαίρετος. Μετά από μία εξαίρετη διαδρομή, με συνεχή καλπασμό στον τύπο της φυλής και χωρίς να δείξει ίχνος κούρασης, στην επανάληψη κατάφερε να πάρει ένα δύσκολο πόντο μέσα σε ψιλό τριφύλλι. Όλα τα σκυλιά που παρουσιάστηκαν ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό που έκανε εντύπωση στον κριτή, ήταν ότι όλα ήταν κυνηγοί.

Την Κυριακή έγιναν δύο τερρέν, ένα με κριτή τον Γαβριήλ Νιάνιο που έκρινε τα σκυλιά της περασμένης μέρας και ένα με το Διονύση Ντούλο. Στο πρώτο τερρέν ο σκύλος που μπήκε στη βαθμολογία ήταν η FIBI ιδ. Γεώργιος Τσαπουρνιάς κυν. Ζίλε, 1η εξαίρετος CACT. Σκύλα με πολύ όρεξη, έψαχνε πάνω στον αέρα με συνεχή καλπασμό και σωστή μεθοδική έρευνα. Μέσα σε ψιλό τριφύλλι πήρε έναν εξαίρετο πόντο και παρ’ ότι σηκώθηκε ένα ορτύκι, η σκύλα έμεινε σε φέρμα. Με προτροπή των κυναγωγών σηκώθηκε και δεύτερο ορτύκι. Στο τερρέν μου είχα και ένα νεαρό Ντράχτχααρ τον 1ο κυκλάδων με ιδ. κυν. τον Γεώργιο Τσάμη.

Όλα τα σκυλιά ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, όλα κυνηγούσαν και έδειχναν να ξέρουν πολύ καλά αυτό το κυνήγι. Ο ΝΙΚΚΙ ήταν ο σκύλος που πήρε επανάκληση, αλλά δεν κατάφερε να φερμάρει ένα ορτύκι που ήταν στο τερρέν του. Στο δεύτερο τερρέν μπήκαν δύο σκυλιά στη βαθμολογία. Ο STEEVE ALLAINN GLAIF ιδ. κυν. Εμμανουήλ Αρφάνης 1ος εξαίρετος CACT, κατά τα λεγόμενα του κριτή ένας σκύλος με πολύ δύναμη και όρεξη, καλά εκπαιδευμένος και σε άριστη συνεργασία με τον κυναγωγό. Ο πόντος του ήταν εξαίρετος στον τύπο της φυλής, στην επανάκληση. Η OPRA ALLAINN GLAIF με ιδ. Κυν τον Παύλο Σφικτό με 2ος εξαίρετος. Αρκετά καλή έρευνα δεν ήταν όμως πολύ ενεργητική πήρε πόντο στο 10′ σε δύσκολο ορτύκι. Η MISTY πήρε επανάκληση διότι είχε μία εξαίρετη έρευνα στον τύπο της φυλής, αλλά στην επανάκληση δεν έδειξε διάθεση διότι προερχόταν από γέννα. Στο τέλος του διήμερου αγώνα ο πρόεδρος του Ομίλου ευχαρίστησε θερμά τον κριτή Διονύση Ντούλο και όλους τους συμμετέχοντες για το άριστο πνεύμα συνεργασίας και για την παρουσία τους. Ο κ. Διονύσης Ντούλος είπε χαρακτηριστικά, ότι εκτός από την εργασία των σκυλιών που έμεινε ευχαριστημένος, του έκανε μεγάλη εντύπωση ότι όλα σχεδόν τα σκυλιά είχαν εξαίρετο μορφολογικό τύπο κοντά στο στάνταρ της φυλής. Ο Διονύσης Ντούλος ήταν το πρόσωπο του διημέρου, διότι εκτός από κριτής ήταν αυτός που μας οδήγησε στα τερρέν και ήξερε που ακριβώς είχε ορτύκια.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον ίδιο και την οικογένειά του για τη θερμή φιλοξενία τους. Νιώθω επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω ονομαστικά όλους αυτούς που ήρθαν από μακριά να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους. Τους κ.κ. Μπουράκη, Βάρδα, Σφικτό, Αρφάνη, Αθανασίου, Κωρωνιώτη, Τσάμη, Καλφόπουλο, Λιάπη, Τσαπουρνιά και τον Ζίλε Σέρβο κυναγωγό. Εύχομαι θερμά σε όλους καλή έναρξη.

Γράφει ο Γαβριήλ Νιάνιος – Πρόεδρος Ο.Κ.Ε