Σεμινάρια

28/05/2011
Σεμινάριο πραγματοποίησε ο όμιλος κούρτσχααρ Ελλάδος στις 28 Μαϊου στο πνευματικό κέντρο Κουφαλίων με θέματα α) προετοιμασία και παρουσίαση σκύλων σε εκθέσεις μορφολογίας με ομιλητή τον Ιωάννη Φραγγίδη. β) Πλεονεκτήματα, μεθόδους και μειονεκτήματα της Γαλλικής εκτροφής κούρτσχααρ με ομιλητή τον Γάλλο Gilles Varrambier.

Την ομιλία ξεκίνησε ο κ. Ιωάννης Φραγγίδης τονίζοντας την σημασία που πρέπει να δίνουμε στην προετοιμασία του σκύλου α) από πλευράς εκπαίδευσης για σωστή παρουσίαση β) ο σωστός καλλωπισμός του σκύλου είναι εξίσου υψίστης σημασίας. Τόνισε ότι πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα σύνεργα παρουσίασης και να είμαστε κατάλληλα ενδεδυμένοι. Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι τα λίγα λεπτά που παρουσιάζουμε τον σκύλο μας στον κριτή. Ο Γάλλος Gilles Varrambier έκανε μια γενική αναφορά στη Γαλλική εκτροφή κούρτσχααρ, τονίζοντας τι προσέχουν σήμερα και τι προσπαθούν να αποφύγουν, όπως το χαμήλωμα στην φέρμα, κάτι το οποίο ήταν πρόβλημα στην Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Δίνουν δε πολύ μεγάλη σημασία στον συνδυασμό μορφολογίας και εργασίας του κούρτσχααρ. Έγιναν αρκετές ερωτήσεις πολύ καλού επιπέδου από τους παρευρισκομένους και πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση αποφέροντας καλά συμπεράσματα και γνώσεις για όλους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης και πολλοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το ΟΚΕ
γράφει ο Χρήστος Πατρώνας (Γεν. Γραμματέας Ο.Κ.Ε.)

15/05/2010
Το Σάββατο 15 Μαϊου 2010 το απόγευμα στην πλατεία της Κ. Αχαΐας στο Πνευματικό κέντρο Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο με θέμα εκτροφή και το στάνταρ φυλής των Κούρτσχααρ με ομιλητή τον κ. KLAUSS MEINERT. Ο κ. MEINERT προσπάθησε να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους τα κριτήρια και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στη Γερμανία για την σωστή εκτροφή και εξέλιξη της φυλής. Τα συμπεράσματα ήταν ότι οι εκτροφείς της Γερμανίας αλλά και ο όμιλος είναι πάρα πολύ αυστηροί με τους κανόνες εκτροφής και επιλογής γεννητόρων.

24 OKTΩΒΡΙΟΥ 2009 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ
ΟΜΙΛΗΤΗΣ Ηubertus Krieger_2009

Γράφει η Βαρνάβα Μαίρη

Ο όμιλος κούρτσχααρ Ελλάδος διοργάνωσε σεμινάριο με καλεσμένο ομιλητή τον κ. Ηubertus Krieger_2009 ο οποίος είναι Γερμανικής καταγωγής και στο επάγγελμα του είναι Τεχνολόγος Δασολόγος. Στα κυνοφιλικά είναι Ομοσπονδιακός κριτής για τις Ηπειρωτικές φυλές, κριτής σε εθνικές εξετάσεις Κlemann, κριτής μορφολογίας για κούρτσχααρ επίσης ελεγκτής γεννών του DK HOLSTEIN και εκπαιδευτής σκύλων εργασίας για όλους τους αγώνες.

Το πρόγραμμα για την καθορισμένη ημέρα είχε ως εξής.
1. Επίδειξη νεαρών σκύλων που πέρασαν το derby SOLMS στην Γερμανία από τον ίδιο.
2. Μαθήματα με βασικούς κανόνες εκπαίδευσης απόρτ.
3. Μορφολογική εξέταση σκύλων και σωστή παρουσίαση στον στίβο.
4. Σε προκαθορισμένη αίθουσα ομιλία για την τεχνογνωσία του κούρτσχααρ και παρουσίαση της διαδικασίας κυνηγετικής εκπαίδευσης.

Το ραντεβού ήταν νωρίς το πρωί στην περιοχή του Ωραιοκάστρου Από εκεί κατευθυνθήκαμε προς τον Γαλλικό ποταμό για να ξεκινήσουμε με το πρώτο μέρος της παρουσίασης της εκπαίδευσης του απόρτ στο νερό. Σίγουρα αυτή η εργασία εντυπωσίασε τους περισσότερους παρευρισκόμενους και ειδικά η πολύ καλή εκπαίδευση των σκύλων μέσα στο νερό. Ο κ. Krieger_2009 παρουσίασε 3 σκύλους που έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος και που πρόσφατα έχουν περάσει την διαδικασία Derby και Solms στην Γερμανία.
Για όσους δεν γνωρίζουν ο κ. Krieger_2009 τόνισε ότι αυτές οι δοκιμασίες πρέπει τα κούρτσχααρ να τις περνάνε μέχρι 18 μηνών και είναι υποχρεωτικές στον κυνηγετικό σκύλο ώστε να του δοθεί από τις Γερμανικές αρχές η άδεια ώστε να μπορεί να κυνηγά.

Το σχόλιο της γράφων είναι ότι αυτό θα ήταν μια πολύ ωραία πρόταση γιατί τότε όλα τα σκυλιά και στον Ελλαδικό χώρο θα ήταν εκπαιδευμένα για την αποφυγή πάσης φύσης ατυχήματος π.χ να μπορούμε να μπλοκάρουμε τον σκύλο μας ώστε να μην βγει σε κάποιο δημόσιο δρόμο ή την αποφυγή επίθεσης σε οικόσιτα ζώα. Για τον ίδιο ακριβώς σκοπό στην Γερμανία υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες.
Μέσα από το σεμινάριο οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να δουν τεχνικές εκπαίδευσης πάνω στην εργασία του σκύλου στο νερό, στην υπακοή, στην σωστή εκμάθηση της επαναφοράς, στην εκμάθηση του σκύλου να κάνει διασταυρωμένη έρευνα και στην εκπαίδευση του σκύλου στην ιχνηλασία τριχωτού θηράματος. Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου τελείωσε αργά το απόγευμα.
Κατόπιν σε δημοτική αίθουσα το σεμινάριο συνεχίστηκε και ο κ. Krieger_2009 εξήγησε θεωρητικά την διαδικασία της πρώτης δοκιμασίας που είναι το Derby και την περνάει ένα κούρτσχααρ στην ηλικία 12 με 18 μηνών και εκεί ελέγχεται η κάθε αρετή του σκύλου με βαθμολογία.

Τα 3 σημαντικά που κοιτάνε οι κριτές στην δοκιμασία του Derby είναι η δύναμη της μύτης, το πάθος και η εκπαιδευσιμότητα, στο δε Solms που είναι η δεύτερη δοκιμασία προστίθεται η δοκιμασία του απορτ σε τριχωτό και φτερωτό θήραμα, η εργασία στο νερό με πάπια, ο τουφεκισμός του θηράματος και η επαναφορά μέσα από το νερό.

Ο κ. Krieger_2009 τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύεται ο σκύλος σε αυτές τις εργασίες ώστε να μην χάνουμε ποτέ σκοτωμένο η τραυματισμένο θήραμα.
Το προσωπικό γενικό συμπέρασμα από το ρεπορτάζ είναι ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα βοηθήσουν τον ομιλο κούτσχααρ να βρει τον σωστό δρόμο και να καλύψει τις ανάγκες ανά την Ελλάδα που έχουν οι κυνηγοί σήμερα, αλλά και τον κάθε κυνόφιλο να περάσει από την ημιμάθεια που διακατέχει σήμερα το κυνηγετικό κοινό και μερικούς εκτροφείς και εκπαιδευτές στην πλέον επαρκή γνώση ώστε να υπάρχει κυνοτεχνική εξέλιξη και το κούρτσχααρ τα επόμενα χρόνια να είναι πιο σωστά εκπαιδευμένος κυνηγετικός σκύλος.

Κάτι ακόμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους ήταν η απουσία των πρωτοκλασάτων ονομάτων που απαρτίζουν τον όμιλο κούρτσχααρ Περίεργο.. Απεναντίας παρευρισκόμενοι υπήρξαν παράγοντες κυνηγετικών συλλόγων και εκπρόσωπος του ΚΟΕ.

Εκείνο για το οποίο δεσμεύτηκε ο όμιλος Κούρτσχααρ είναι το ότι θα εξακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους εκδηλώσεις ώστε τελικά σιγά σιγά το κούρτσχααρ να γίνει ακόμα καλύτερο από αυτό που είναι σήμερα. Το ΔΣ του ομίλου ευχαριστεί όλους αυτούς που στήριξαν την εκδήλωση, τον Αντιδήμαρχο Ευόσμου Κο Γεώργιο Μαξούρα για την παραχώρηση της αίθουσας, τους χορηγούς επικοινωνίας Κυνηγεσία & Κυνοφυλία, Θηρευτή και τις τροφές MAXIME του Κου Γεώργιου Σωτηρίου.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ ΜΕ ΤΟ HUBERTUS KRIEGER

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΑΓΟΣ

Γράφει ο Ρουσίδης Χρήστος

Το χειροκρότημα αυθόρμητο και δυνατό αντήχησε στην ερημιά του κάμπου. Ο κρύος και δυνατός Σαλονικιός βαρδάρης, γρήγορα το πήρε μακριά μαζί με τα μολυβένια βροχοφόρα σύννεφα που στροβιλίζονταν χαμηλά στον μουντό ουρανό εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη. Κάποιες σταγόνες βροχής έπεφταν εδώ και εκεί. Οι θεατές με αδιάβροχα, καπέλα και ανασηκωμένους γιακάδες παρακολουθούσαν αφοσιωμένοι προσπαθώντας να χαράξουν ανεξίτηλα, βαθειά στο μυαλό τους, με κάθε λεπτομέρεια τις εικόνες που έβλεπαν. Μπροστά τους ο Γερμανός εκπαιδευτής Ηubertus Krieger παρουσίαζε έναν σκύλο του σε εργασία στο νερό, κι θεατές ενθουσιασμένοι χειροκροτούσαν κυναγωγό και σκύλο για την τέλεια εκτέλεση και συνεργασία. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Εδώ και μήνες η διοίκηση του ομίλου κούρτσχααρ ήθελε να φέρει κάποιον αξιόλογο Γερμανό κριτή εργασίας και μορφολογίας για σεμινάριο και παρουσίαση σκύλων του στην Ελλάδα. Τελικά με την καθοριστική συνδρομή του κ. Μανώλη Κοπτερού ήρθαν όλα βολικά, ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες, ορίστηκαν οι ημερομηνίες και με πολλή δουλειά, τρέξιμο και άγχος από το Δ.Σ. ταχτοποιήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο Hubertus Krieger ήταν το πρόσωπο που επιλέχθηκε. Είναι Γερμανικής καταγωγής τεχνολόγος δασολόγος στο επάγγελμα. Ομοσπονδιακός και διεθνής κριτής ηπειρωτικών φυλών, κριτής των κούρτσχααρ στο περίφημο Klemann test, ελεγκτής γεννών του DK KLUB HOLSTEIN και εκπαιδευτής σκύλων εργασίας για όλους τους αγώνες. ‘Έφερε μαζί του 3 νεαρούς σκύλους που πέρασαν στη Γερμανία Derby και Solms ,τους οποίους θα παρουσίαζε σε έρευνα-διαδρομή-εργασία-επαναφορά στο νερό και αντοχή στον πυροβολισμό, θα έκαναν ακόμη ιχνηλασία-ανεύρεση και επαναφορά τριχωτού θηράματος, όπως και μία πλήρη εργασία στα χωράφια. Θα ανέλυε τη μεθοδολογία για την εκπαίδευση στο απόρτ και κανόνες εκπαίδευσης γενικότερα. Επίσης , επιλεκτικά, θα εξέταζε μορφολογικά κάποιους σκύλους.

‘Έτσι εκείνο το κρύο πρωινό, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου μας βρήκε στα τερέν του Ωραιοκάστρου. Η παρουσίαση ξεκίνησε με εργασία στο νερό. Ο Hubertus άφησε στη λίμνη μία αγριόπαπια με κομμένο το ένα φτερό. Το ένστικτο της επιβίωσης την έσπρωξε να καταφύγει στην ασφάλεια των καλαμιών. Σε λίγο ο εκπαιδευτής έφερε ένα ωραίο λευκοκαστανόστικτο θηλυκό σκύλο να την αναζητήσει. Αυτός αφού έπιασε, στον αέρα, τη μυρωδιά, ήρεμα μπήκε στο νερό και με σιγουριά, κολυμπώντας, κατευθύνθηκε στα καλάμια απ’ όπου γρήγορα ξετρύπωσε την πάπια. Αυτή ξέφυγε κραυγάζοντας, χτυπώντας φτερά και πόδια στα απέναντι καλάμια περίπου 100 μέτρα, με το σκύλο ξοπίσω της να την ακολουθεί αποφασιστικά. Τα επόμενα λεπτά εξελίσσονταν μπροστά μας ένα συνεχές αδυσώπητο κυνηγητό. Ο σκύλος πιέζοντας συνεχώς το πουλί δεν το άφησε χρόνο να ξεκουραστεί, έτσι σε λίγο με μία υποδειγματική επαναφορά ολοκληρώθηκε η επίδειξη. Έγιναν άλλες 3 επιδείξεις με διαφορετικούς σκύλους, εξομοιώνοντας διάφορα σενάρια που μας προσέφεραν μία ρεαλιστική αναπαράσταση όλου του φάσματος της εργασίας στο νερό που καλείται να εκτελέσει το κούρτσχααρ. Το ενδιαφέρον των θεατών ανέβηκε πολύ όταν μία πάπια βουτούσε συνεχώς μόλις την πλησίαζε ο σκύλος, προσπαθούσαν κι αυτοί να την εντοπίσουν. Τελικά κι αυτή δεν είχε τύχη απέναντι στο πάθος και την επιμονή του σκύλου.

Στη συνέχεια φέρανε 3 κουρτσχαράκια 4-5 μηνών τα οποία ως τότε δεν είχαν καμία επαφή με το νερό και φυσικό ήταν να μη θέλουν να μπουν στη λίμνη. Σε λίγα μόνο λεπτά ο κ. Krieger, απλά αλλά μεθοδικά, τα έκανε να αγαπήσουν το νερό, βουτούσαν άφοβα πλέον κάνοντας απόρτ μια πάπια που τους πετούσε. Στη συνέχεια σε διπλανή τοποθεσία έγινε επίδειξη ιχνηλασίας από τους ίδιους σκύλους που προηγουμένως είχαν εργαστεί στο νερό. Ένας βοηθός έσυρε ένα νεκρό κουνέλι σε σχήμα Ζ σε μεγάλη απόσταση όπου και το άφησε. Ο σκύλος έπρεπε να ακολουθήσει τα ίχνη και αφού βρει το θήραμα να το επαναφέρει στο χέρι του κυναγωγού ακολουθώντας τη συντομότερη διαδρομή χωρίς στάσεις και χωρίς να το αφήσει καθόλου κάτω. Οι σκύλοι εργάστηκαν με τρόπο που ικανοποίησε τους θεατές, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το νεαρό της ηλικίας τους. Είχαν περάσει μόνο Derby και Solms, έτσι σύμφωνα με τη Γερμανική νομοθεσία επιτρέπεται η συμμετοχή τους στο κυνήγι. Για να θεωρηθεί όμως ο σκύλος ολοκληρωμένος κυνηγετικά πρέπει να περάσει επιτυχώς και την δοκιμασία V.G.P.

Πολυτάλαντο λοιπόν το κούρτσχααρ. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγών δεν αξιοποιεί το σύνολο των προσόντων και ικανοτήτων αυτού του σκύλου. Φυσικά τον αδικεί κατάφορα χρησιμοποιώντας τον μόνο σαν απλό σκύλο φέρμας. Οι βαλτοκυνηγοί εάν έβλεπαν μία πλήρη εργασία του κούρτσχααρ στο νερό σίγουρα, οι πλέον μερακλήδες απ’ αυτούς, θα ξεκινούσαν την αναζήτηση η την εκπαίδευση ενός κούρτσχααρ για το κυνήγι του βάλτου. Το κυνήγι τους πλέον θα αποκτούσε άλλη διάσταση με συγκινήσεις πρωτόγνωρες. Επίσης ένα σωστά εκπαιδευμένο κούρτσχααρ, εντεταγμένο σε ομάδα κυνηγών αγριόχοιρου, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην αναζήτηση και ανάκτηση τραυματισμένων ζώων πού ξεφεύγουν από την παγάνα. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση άλλωστε είναι σχετικά εύκολη. Το μεσημέρι φάγαμε σε ταβερνάκι του Ευόσμου Θεσσαλονικιώτικες γεύσεις και κρασάκι συνόδευσαν την κουβέντα αρκετών από εμάς με τον Γερμανό καλεσμένο. Για σκύλους μιλήσαμε, για αγώνες και κυνήγια εδώ και στη χώρα του. Τα πρόγραμμα όμως της εκδήλωσης ήταν πολύ φορτωμένο, << Γερμανικό>>. Επιστροφή λοιπόν και πάλι στα τερέν του Ωραιοκάστρου όπου έγινε επιλεκτικά μορφολογική εξέταση κάποιων σκύλων. Ο κριτής εκτός των άλλων εστίασε την προσοχή μας στη σωστή κίνηση του σκύλου και στα μορφολογικά χαρακτηριστικά που τη διαμορφώνουν.

Εκεί κοντά ο κ.Krieger παρουσίασε δύο σκύλους του σε έρευνα στο τερέν επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την εκπαίδευσή τους με μακρινά θεαματικά μπλοκαρίσματα των σκύλων, κάτι που άρεσε πολύ στους θεατές Είναι άλλωστε ιδιαίτερα χρήσιμο το μπλοκάρισμα του σκύλου από μεγάλες αποστάσεις γιατί προλαμβάνουμε λάθη και επιλύουμε προβλήματα. Στη συνέχεια παρέλαβε διαδοχικά δύο νεαρούς σκύλους ατίθασους και ανυπάκουους και παρουσίασε τον τρόπο εκπαίδευσής τους. Με ιδανικές δόσεις πυγμής και επιβράβευσης χωρίς καμία διαπραγμάτευση, γρήγορα κατάλαβαν οι σκύλοι ποιος είναι ο αρχηγός και άρχισαν να συνεργάζονται θεαματικά με τον εκπαιδευτή τους. Τότε ακούω από πίσω κάποιον να λέει στο διπλανό του << μα ,είναι μάγος ο Γερμανός;>>. Φυσικά και δεν είναι μάγος, όταν όμως η εκπαίδευση γίνεται με υπεύθυνη γνώση, σοβαρότητα και συνέπεια τότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Άξιζε λοιπόν το δυνατό χειροκρότημα που εισέπραξε ο <<Γερμανός μάγος>>.

Στη συνέχεια μετακινηθήκαμε και πάλι σε μέρος που επιτρεπόταν το κυνήγι, για να μπορεί να τουφεκίσει ο εκπαιδευτής. Παρουσίασε και πάλι δύο σκύλους σε έρευνα, αναζητώντας τον φασιανό που απελευθερώθηκε πριν λίγο. Αλλά όμως τα θηράματα εκτροφής δεν είναι ότι καλύτερο για το σκοπό αυτό, ο φασιανός δεν πέταξε και άδοξα κατέληξε στο στόμα του σκύλου και σ ένα εξαιρετικό απόρτ. Εκεί ο κ.Krieger παρουσίασε και στοιχεία εκπαίδευσης για το εξαναγκαστικό απόρτ. Ήταν κάτι που ενδιέφερε πολύ τους παρευρισκόμενους.

Το βράδυ σε αίθουσα του Δήμου Ευόσμου έγινε ομιλία για την τεχνογνωσία των κούρτσχααρ και παρουσίαση της διαδικασίας κυνηγετικής εκπαίδευσης και αξιολόγησης του σκύλου έως ότου φτάσει και στο περίφημο Κlemann test που γίνεται στη Γερμανία Το σεμινάριο έκλεισε με ερωτήσεις του ακροατηρίου, στις οποίες με προθυμία , ευγένεια και αναλυτικότατα απάντησε ο ομιλητής. Από το πρωί συνεχώς δίπλα στον κ. Krieger ήταν ο κ. Μανώλης Κοπτερός, ακούραστα μετέφραζε τα πάντα, με ακριβή απόδοση καθ’ότι κυνηγός και ο ίδιος. Βοηθούσε με τους σκύλους τον εκπαιδευτή, αεικίνητος, ήταν η ψυχή της εκδήλωσης. Φίλε Μανώλη, το Δ. Σ του ομίλου σ’ ευχαριστεί θερμά.

Στο τέλος της εκδήλωσης έκανα την προσωπική μου κρίση και εκτίμηση της βαρύτητας του κ.Krieger σαν εκπαιδευτή. Με την εμπειρία αρκετών μηνών σε σχολές της Γερμανίας με πολλούς και διαφορετικούς εκπαιδευτές μόνο θετικά σχόλια μπορώ να κάνω για τον κ.Krieger. Μ’ άρεσε σαν εκπαιδευτής γιατί διέθετε γνώση, σοβαρότητα, μέθοδο και το πάθος για την τελειότητα που χαρακτηρίζει τη φυλή του. Εκείνο που δεν μου άρεσε ήταν η μικρή προσέλευση των κυνηγών. Γνωρίζουν τα πάντα άραγε η μήπως αδιαφορούν; Πάντως ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νιάνιος τόνισε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται ασχέτως συμμετοχής.

Έβρεχε, όταν αργά το βράδυ τέλειωσε η εκδήλωση. Η κούραση όλης της ημέρας άρχισε να φαίνεται, βάρυναν τα βλέφαρα, δεν θα οδηγούσα απόψε 430 χλμ. μέχρι την Ορεστιάδα. Δεν άντεχα. Κοιμήθηκα στη Θεσσαλονίκη, κυνήγια και σκύλους ονειρευόμουν όλη τη νύχτα, μπεκάτσες κυνηγούσα σε βουνά αγαπημένα. Το πρωί ξύπνησα και έφυγα αχάραγα. Τα βουνά του Έβρου είχαν γεμίσει μπεκάτσες που καρτερούσαν να τις κυνηγήσω.

Το ΔΣ του ομίλου ευχαριστεί όλους αυτούς που στήριξαν την εκδήλωση, τον Αντιδήμαρχο Ευόσμου Κο Γεώργιο Μαξούρα για την παραχώρηση της αίθουσας, τους χορηγούς επικοινωνίας Κυνηγεσία & Κυνοφυλία, Θηρευτή και τις τροφές MAXIME του Κου Γεώργιου Σωτηρίου.