Ιστορική αναδρομή

Ιστορική αναδρομή: Ο προσανατολισμός των Γερμανών στη δημιουργία της φυλής ήταν σαφής και οδηγούσε σε ένα σκύλο γενικών καθηκόντων όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οποιοδήποτε κι αν ήταν το ζευγάρωμα αυτό που θα οδηγούσε προς την κατεύθυνση αυτή σίγουρα ήταν επιθυμητό. Οι αρετές που αναζητούσε ο δημιουργός της φυλής ήταν “μαλακό στόμα” στο απόρτ, δεινές κολυμβητικές ικανότητες, ιχνηλασία κρύου ίχνους στο έδαφος, συνδυασμένα με ταχύτητα και ευκινησία, άριστη οσφρητική ικανότητα στον αέρα, και υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Πραγματικά ασαφής και αντιφατική η καταγωγή του όπου η πραγματικότητα συγκρούεται με τον σωβινισμό των Γερμανών. Η ιστορία της φυλής ξεκινάει στα μέσα του 19 αιώνα και σίγουρα κατά τον Maxwell (1965) το παλαιό Ισπανικό Pointer κάποιος σκύλος του St. Hubert και το Bloodhound αποτελούν τις βαθύτερες ρίζες της φυλής.

Πολλοί ξένοι συγγραφείς αναφέρουν διασταυρώσεις με τα ολόμαυρα Pointer του Arkwright σε μια προσπάθεια των Γερμανών εκτροφέων να βελτιώσουν την οσφρητική ικανότητα, την ταχύτητα και το στυλ της εξελισσόμενης ακόμη φυλής.

Σε αυτές τις διασταυρώσεις οφείλεται και το μαύρο χρώμα για το οποίο τόσες και τόσες διαμάχες έχουν γίνει σε σημείο πού το American Kennel club ακόμη και σήμερα να μην δέχεται το μαύρο χρώμα. Η φυλή κατά την εξέλιξή της συγκρούστηκε με προσωπικές φιλοδοξίες των εκτροφέων, τις έμμονες ιδέες τους και τα πάθη τους μα τελικά κατάφερε να βρει τον δρόμο της και να καταξιωθεί ανάμεσα στους κυνηγούς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του στρατηγού Goering στενού συνεργάτη του Χίτλερ ο οποίος το 1940 ως υπεύθυνος της φυλής απαίτησε να εξαφανιστεί το άσπρο, το μαύρο και μονόχρωμο καφέ χρώμα από το Kurzhaar διότι όπως πίστευε ήταν πολύ ορατό στο δάσος από τα άγρια ζώα. Ευτυχώς τα χρώματα αυτά κατάφεραν να διασωθούν χάρις στην επιμονή του Dr. Hegemann ιδρυτή του εκτροφείου Hege-Haus.