2009 Φίλιππος

28 Φεβρουαρίου & 01 Μαρτίου 2009 – ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ……

Το νέο Δ.Σ. του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος, αμέσως μετά την εκλογή του, έπρεπε να διοργανώσει το σημαντικότερο αγώνα για τη φυλή του, το DERBY ΚΟΥΡΤΣΧΑΑΡ. Αισιόδοξα μηνύματα για το νέο Δ.Σ. και για τον Όμιλο ήταν οι πολλές συμμετοχές – που για πρώτη φορά δηλώθηκαν τόσα πολλά νεαρά κούρτσχααρ- όπως επίσης και η προσέλευση του κόσμου που ήταν μια μεγάλη έκπληξη!

DERBY. Ένας αγώνας που καθορίζει πού κατευθύνεται η φυλή και όχι μόνο. Σε αυτό τον αγώνα ανταμείβεται η προσπάθεια των εκτροφέων, οι οποίοι – άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα χρόνια- προσπαθούν με πολλή δουλειά και μεγάλο οικονομικό κόστος να σταθεροποιήσουν στην εκτροφή τους χαρακτηριστικά που να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στο στάνταρ της φυλής. Στο φετινό DERBY πήραν μέρος κούρτσχααρ ελληνικής και ξένης εκτροφής. Το νέο Δ.Σ., θέλοντας να ελέγχει απόλυτα, να προωθεί αλλά και να προβάλλει την ελληνική εκτροφή, προτίθεται να επιτρέπει στον αγώνα αυτό, από την επόμενη χρόνια, να συμμετέχουν σκυλιά μόνο ελληνικής εκτροφής. Στο DERBY μπορούν να λάβουν μέρος μόνο σκυλιά των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τους 24 μήνες στις 31/12 του προηγούμενου έτους. Σε αυτόν τον αγώνα οι κριτές εξετάζουν τα φυσικά προσόντα του νεαρού σκύλου, χωρίς να απαιτείται ακινησία. Δηλαδή: -τον τρόπο κίνησης, το κράτημα κεφαλής, το στυλ γενικά του σκύλου σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα της φυλής. -το πάθος και την ενεργητικότητα
-την διάθεση να παίρνει το σωστό πλάτος στην έρευνά του
-να ψάχνει πάντα πάνω στον αέρα
-την συμπεριφορά του, παρουσία θηράματος σύμφωνα με την οσφρητική του ικανότητα.
Μέγιστος, λοιπόν, ο ρόλος των κριτών. Οι κριτές είναι αυτοί που με τις κρίσεις τους ξεχωρίζουν τα σωστά άτομα, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για αγώνες, κυνήγι και ως γεννήτορες. Να είστε σίγουροι πως ένα καλό νεαρό κούρτσχααρ, όποια και αν είναι η επιλογή του ιδιοκτήτη του, θα γίνει άριστο!!! Το Δ.Σ. του Ομίλου απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κριτές ΚΩΝ/ΝΟ ΒΛΑΧΟ και ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΑΝΙΟ που ανέλαβαν για φέτος αυτό το δύσκολο έργο.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ -ΣΑΒΒΑΤΟ 28/02/2009
Η ημέρα ξεκίνησε πολύ ευχάριστα αφού στην πρωινή συγκέντρωση βρέθηκαν πολλοί κουρτσχαράδες, αλλά και απλοί κυνόφιλοι, ανταλλάσοντας απόψεις, παρότι ήταν η τελευταία μέρα κυνηγίου. Για τους νεαρούς σκύλους μας, όμως, δεν ήταν ιδανική μέρα, γιατί φυσούσε πολύ δυνατός βαρδάρης. Τα κούρτσχααρ, ωστόσο, όπως θα ξέρετε όλοι, είναι παντός καιρού και εδάφους. Έτσι είχαμε στην βαθμολογία στο ένα τερέν με κριτή τον Γαβριήλ Νιάνιο τρία σκυλιά.

1ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ, CALVA DE LA PORTE DE BERCAY, Η.Γ.13/07/07
Γαλλικής εκτροφής, ΙΔ. Π. Σινάνης, ΚΥΝ. Λ. Κωνσταντινίδης.
Σκύλος με όρεξη. Έρευνα ανοιχτή με σωστό βάθος. Έψαχνε πάντα στον αέρα, πολύ καλή συνεργασία με τον κυναγωγό. Τυπικός καλπασμός με σωστό κράτημα κεφαλής, κατά την κίνηση ελαφρώς σπάζει την ουρά προς τα κάτω. Έκανε ένα ωραίο ανέβασμα, κατέληξε σε φέρμα αλλά χρεώθηκε σωστή ένδειξη. Στην επανάκληση έκανε ανέβασμα-φέρμα, έλυσε, ανέβασε ξανά με όχι πολύ σιγουριά, κατέληξε σε φέρμα. Όταν σηκώθηκαν οι πέρδικες ο σκύλος χαμήλωσε την ουρά κοιτάζοντας προς τον κυναγωγό. Αυτό του στέρησε το εξαίρετος.

2ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ, LAKKOPETRA KIRA, Η.Γ. 15/04/07
ΙΔ. Αφοί Λιάπη, ΚΥΝ. Ι. Λιάπης
Σκύλα με ευκολία στον καλπασμό, με πολλή όρεξη, στήθηκε στο τερέν και στον αέρα, πολύ ευαίσθητη μύτη, είχε αρκετά ανεβάσματα και σταματήματα χωρίς πουλιά, πολύ καλή συνεργασία με τον κυναγωγό. Ο πόντος της ήταν οριακός.

3ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ, ARKA, Η.Γ. 30/09/07
Σερβικής εκτροφής, ΙΔ. και ΚΥΝ. Zile Djorjevic
Σκύλα με εύκολο και τυπικό καλπασμό. Μέχρι το 5΄ τα λασέ της ελαφρώς κοντινά, με πάθος, ισορροπημένη, στημένη στο τερέν, αλλά όχι πάντα στον αέρα. Στο λύσιμό της φερμάρισε πέρδικες. Ο πόντος της όμως χαμηλός, διότι στο σήκωμα των πουλιών χαμήλωσε στο έδαφος. Τα παρακάτω σκυλιά του τερέν δεν είχαν την τύχη να βαθμολογηθούν.

MISHEL EYOSMOS, Η.Γ. 05/08/07
ΙΔ. Μ. Φραγκούλης, ΚΥΝ. Λ. Αγελαράκης Σκύλος με ψυχισμό, πολλή όρεξη, δεν στήθηκε όμως ούτε στο τερέν ούτε στον αέρα. Στο πρώτο λεπτό άφησε στο τερέν του πουλιά. Πολύ καλός σκύλος για κυνήγι, χρειάζεται όμως ακόμη πολλή δουλειά.

LAKKOPETRA VINA, Η.Γ. 22/08/2007
ΙΔ. Αφοί Λιάπη, ΚΥΝ. Ι. Λιάπης
Σωστός καλπασμός, έρευνα χωρίς πλάτος. Δεν στήθηκε ούτε στο τερέν ούτε στον αέρα. Εξαρτώμενη αρκετά από τον κυναγωγό της.

SASA EYOSMOS, Η.Γ. 08/12/2007
ΙΔ. και ΚΥΝ. Δ. Μίσσιου
Σκύλα που έψαχνε πάντα στον αέρα, χωρίς όμως μέθοδο, ούτε ρυθμό και με αρκετά σταματήματα χωρίς λόγο. Είχε όμως σωστή μηχανική και σωστή κίνηση. Με δουλειά από επαγγελματία, μπορεί να παίξει σε αγώνες.

FIBI, Η.Γ. 27/07/07
Σερβικής εκτροφής, ΙΔ. Γ. Τσαπουρνιάς, ΚΥΝ. Zile Djorjevic
Εξαίρετη κίνηση, σωστά τοποθετημένη στο τερέν και στον αέρα. Δεν ήταν πολύ συγκεντρωμένη, είχε δυο ευκαιρίες και ξεσήκωσε συνειδητά πουλιά. Εξαίρετη συνεργασία με κυναγωγό.

DINA, Η.Γ. 18/02/08
ΙΔ. και ΚΥΝ. Θ. Μπούσκας
Η σκύλα έδειξε ότι είχε δυνατή μύτη. Ο καλπασμός της καλός. Δεν ήταν συγκεντρωμένη και δεν είχε ρυθμό. Το άλλο τερέν με κριτή των Κ. Βλάχο είχε τρία σκυλιά στη βαθμολογία.

1ος ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ LAKKOPETRA DARIO, Η.Γ. 20/03/07
ΙΔ. Αφοί Λιάπη, ΚΥΝ. Ι. Λιάπης
Εξαίρετη κίνηση με σωστό κράτημα κεφαλής. Εξαίρετη έρευνα, με όχι πολύ ανοιχτά λασέ. Με σωστή επαφή και διάρκεια. Εξασφάλισε στο 2΄ έναν εξαίρετο πόντο.

2ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ FORD AS, Η.Γ. 27/07/07
Σερβικής εκτροφής, ΙΔ. Γ. Τσαπουρνιάς, ΚΥΝ. Zile Djorjevic
Κίνηση αργή και πολύ χαμηλή. Εξαίρετο κράτημα κεφαλιού, έρευνα σωστή με διάρκεια, και εξαίρετη επαφή με τον κυναγωγό. Πήρε έναν πόντο στο 2΄ και ένα νέο στο 6΄. Στο δεύτερο πόντο ο σκύλος κάθισε στον πυροβολισμό.

3ος ΚΑΛΟΣ LAKKOPETRA RAMONA
ΙΔ. Αφοί Λιάπη, ΚΥΝ. Ι. Λιάπης
Κίνηση αργή, χωρίς ανοιχτά λασέ. Δεν στήθηκε στο τερέν, πήρε όμως δυο πολύ καλούς πόντους.

Τα υπόλοιπα σκυλιά έχουν ως εξής:

RAS, Η.Γ. 28/04/07 ΙΔ. και ΚΥΝ. Γ. Κορονιώτης Εξαίρετη κίνηση, εξαίρετο κράτημα κεφαλής. Έρευνα αρκετά καλή και με διάρκεια, επαφή με τον κυναγωγό στο όριο. Στην επανάκληση δυστυχώς δεν συνάντησε πέρδικες.

LAKKOPETRA DINA, Η.Γ. 20/03/2007
ΙΔ. Αφοί Λιάπη, ΚΥΝ. Ι. Λιάπης
Πολύ καλή κίνηση, εξαίρετο κράτημα κεφαλής. Έρευνα ακανόνιστη με πολλά σταματήματα. Πολύ καλή διάρκεια και επαφή.

ZANA, Η.Γ. 07/05/07
ΙΔ. και ΚΥΝ. Χ. Χριστοδούλου
Πολύ καλή κίνηση, κράτημα κεφαλής ελαφρώς χαμηλά, έρευνα ανοιχτή, τοποθετημένη στον αέρα, αλλά με πολύ βάθος και ακανόνιστη. Καλή διάρκεια αλλά όχι καλή επαφή με τον κυναγωγό.

DON, Η.Γ., Η.Γ. 18/02/08
ΙΔ. Θ. Μπούσκας, ΚΥΝ. Δ. Μπούσκας
Κίνηση αργή και χαμηλή, έρευνα ακανόνιστη με πολλά σταματήματα, καλή διάρκεια και επαφή.

LORD, Η.Γ. 2007
ΙΔ. και ΚΥΝ. Π. Φάκας
Ο σκύλος δεν ήταν έτοιμος και δεν ξεκίνησε.

MONA, Η.Γ. 22/04/2007
Σέρβικης εκτροφής, ΙΔ. RADE, ΚΥΝ. Λ. Αγελαράκης
Δεν προσαρμόστηκε στο όλο κλίμα και δεν ξεκίνησε.

AS NIKI, Η.Γ. 06/04/07 Σέρβικης εκτροφής, ΙΔ. και ΚΥΝ. Zile Djorjevic
Εξαίρετη κίνηση, εξαίρετο κράτημα κεφαλής, καλπασμός με ευκολία, πολύ καλή έρευνα σε πλάτος, αλλά με αρκετά σταματήματα. Εξαίρετη διάρκεια και επαφή.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ -ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2009
Κριτής ήταν ο κος Κ. Βλάχος και δυο σκυλιά μπήκαν στη βαθμολογία.

1ος ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ, CALVA DE LA PORTE DE BERCAY, Η.Γ. 13/07/07
Γαλλικής εκτροφής, ΙΔ. Π. Σινάνης, ΚΥΝ. Λ. Κωνσταντινίδης Εξαίρετη κίνηση και καλπασμός στον τύπο. Εξαίρετο κράτημα κεφαλής, έρευνα ανοιχτή με σωστό βάθος και με λίγα σταματήματα. Εξαίρετη διάρκεια και επαφή. Είχε μια λευκή φέρμα στο 5ο λεπτό. Εξασφάλισε έναν εξαίρετο πόντο, τυπικό της φυλής, στο 2΄ λεπτό.

2ος ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ, LEON VERMIOU, Η.Γ. 02/05/2008
Κίνηση αργή χωρίς ρυθμό, κράτημα κεφαλής ελαφρώς χαμηλά. Έρευνα στενή με αρκετά σταματήματα. Διάρκεια και επαφή πολύ καλή. Εξασφάλισε έναν πόντο πολύ καλό στο 10΄.

Στο άλλο τερέν κριτής ήταν ο Γ. Νιάνιος και τρία σκυλιά μπήκαν στη βαθμολογία.

1ος ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ, AS NIKI, Η.Γ. 06/04/2007
Σερβικής εκτροφής, ΙΔ. και ΚΥΝ. Zile Djorjevic
Σκύλος με πάθος και πολλή όρεξη. Καλπασμός με μεγάλη ευκολία, στον τύπο, με εξαίρετο κράτημα κεφαλής. Στημένος άριστα στο τερέν και στον αέρα. Στο 5΄ έκανε ένα υπέροχο ανέβασμα που κατέληξε σε μια εξαίρετη τυπική φέρμα. Πονταρίστηκε από τον κυναγωγό. Ο σκύλος έκανε πλήρη ακινησία. Στη συνέχεια η έρευνά του ήταν ακόμα καλύτερη με πλατιά λασέ και σωστό βάθος. Συνεργασία με τον κυναγωγό άψογη. Κατά την άποψη μου, πρόκειται για το σκύλο που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

2ος ΚΑΛΟΣ, DON, Η.Γ. 18/02/08
ΙΔ. Θ. Μπούσκας, ΚΥΝ. Δ. Μπούσκας
Νεαρός σκύλος χωρίς να έχει δουλευτεί για τον αγώνα. Έδειξε ότι έχει κυνηγητικά ένστικτα, πήρε έναν πολύ καλό πόντο στο τέλος της διαδρομής του.

3ος ΚΑΛΟΣ, NINO VERMIOU, 11/04/2008
ΙΔ. και ΚΥΝ. Α. Μάρας
Νεαρός σκύλος, δεν ήταν συγκεντρωμένος. Στηριζόταν συνέχεια από τον κυναγωγό του. Δεν έψαχνε στον αέρα. Η συμπεριφορά του όμως στα πουλιά ήταν άριστη.

Στο τέλος των αγώνων έγινε ένα μπαράζ μεταξύ των δύο εξαίρετων της Κυριακής. Κριτές ήταν οι Ι. Φραγγίδης (πρόεδρος), Κ. Βλάχος και Γ. Νιάνιος. Ο σκύλος που κέρδισε ήταν ο CALVA DE LA PORTE BERCAY
Ο κος Φραγγίδης είπε στην αξιολόγηση του ότι ο AS NIKI είχε καλύτερη κίνηση, στηρίχτηκε όμως υπερβολικά από τον κυναγωγό του, ενώ ο CALVA στήθηκε καλύτερα στο τερέν. Στο μπαράζ που έκρινε το νικητή του DERBY 2009 μεταξύ του CALVA και του LAKKOPETRA DARIO με κριτές τους Γ. Τσαπουρνιά (πρόεδρος), Ι. Φραγγίδη, Γ.Νιάνιο, ο LAKKOPETRA DARIO δεν στήθηκε στο τερέν.

Έτσι, η ανακοίνωση ήρθε δια στόματος Γ. Τσαπουρνιά :
ΝΙΚΗΤΗΣ DERBY 2009 – CALVA DE LA PORTE BERCAY και αναπληρωματικός DERBY 2009 – LAKKOPETRA DARIO.

Τα κύπελλα έδωσε στους νικητές ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, κος Νικόλαος Καλογεράκος, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του, μαζί με τον αντιπρόεδρο κ. Μποσμαλή Γεώργιο. Τα κύπελλα ήταν ευγενική χορηγία του Κυνηγητικού Συλλόγου Αμπελοκήπων και τους ευχαριστούμε θερμά. Το νέο Δ.Σ. στέλνει το μήνυμα ότι ελπίζει και θέλει την συνεργασία με κάθε κυνηγητικό σύλλογο και κυνοφιλική οργάνωση. Μεγάλης σημασίας για τον Όμιλο είναι η προσέλευση και συμμετοχή νεαρών σε ηλικία νέων ιδιοκτητών και κυναγωγών, όπως ο κος Μάρας Αλέξης από τη Νάουσα, ο κος Χριστοδούλου Χρήστος από την Ουρανούπολη Χαλκιδικής, ο κος Κορονιώτης από την Κορινθία, ο κος Μπούσκας Θεοδόσιος και Δημήτριος από τον Πρόδρομο Ημαθίας, ο κος Φάκας Παναγιώτης από το Ζαγκλιβέρι και ο κος Μίσσιου Δημήτριος.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Δ.Σ. που τους εύχεται καλή συνέχεια και κουράγιο. Ελπίζουμε όλοι αυτοί που διαγωνίστηκαν να είναι το παράδειγμα και οι προάγγελοι για τον ερχομό πολλών άλλων νέων κουρτσχαράδων.
Ο Όμιλος έχει ανάγκη από τη στήριξη όλων, παλιών και νέων από όλη την Ελλάδα, για να φτάσει η φυλή αυτή εκεί που της αξίζει. Το νέο Δ.Σ. στη προσπάθεια του για ολική επαναφορά ….. Έχει σκοπό να διοργανώσει περισσότερους και ποιοτικότερους αγώνες, εκθέσεις και σεμινάρια, σε πολλές επαρχιακές πόλεις και νησιά. Επίσης έχει σκοπό να φέρει κοντά του, όσα μέλη του για διάφορους λόγους ήταν τόσα χρόνια μακριά και να ανεβάσει τον όμιλο στη θέση που του αρμόζει.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΑΝΙΟΣ